20 °

max 21 ° / min 14 °

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 16°

Četvrtak

17.10.

19° / 17°

Petak

18.10.

20° / 17°

Subota

19.10.

20° / 15°

Nedjelja

20.10.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tivat - grad luksuza, elitnog turizma, čuvenog bulevara i - osnovne škole šupljeg krova!

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 3

Tivat - grad luksuza, elitnog turizma, čuvenog bulevara i - osnovne škole šupljeg krova!

Autor: Mia Zeković

  • Viber

14. je oktobar, jesen je uveliko počela, školske klupe su zagrijane za okončanje prvog klasifikacionog perioda svuda, ali ne i u Tivtu.

Đaci Osnovne škole "Drago Milović" ovih dana vode borbe sa nefunkcionalnim prostorom, lutanjem od online do standardne nastave, boravkom u objektima neplaniranim i zastarjelim za bilo kakav vid sprovođenja vaspitno-obrazovnog programa.

Podsjetimo, školska godina tivatskim đacima počela je u hibridnom obliku, odnosno u "online" formatu jer krov škole, problematičan već godinama, nije bio do kraja rekonstruisan.

Iako u tekstu na linku iznad predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u društvu predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića i predstavnika škole pohvaljuju "završenu rekonstrukciju" krova, činjenice ukazuju drugačije.

Nezadovoljni roditelji đaka obratili su se portalu Antena M uz molbu da njihov problem konačno bude saopšten onakav kakav jeste. Nijesu zadovoljni dosadašnjim informisanjem javnosti jer nije do kraja objektivno prikazano stanje škole i problemi učenika.

"Prostorije škole nijesu pogodne za boravak djece u njima. Svakodnevno kada dolazimo po djecu dešava se da izađu mokri, ukoliko padne kiša, jer krov nije završen i prokišnjava, dok iz plafona pada i čađ, kao i prašina od radova. Moja kćerka redovno izlazi uplakana sa časova, koji su skraćeni, ali i dalje to nisu uslovi u kojima bilo ko može da se školuje", rekla nam je majka učenice devetog razreda.

Majka jednog đaka podijelila ističe da je otežavajuća okolnost i to što se prebacivanje u hibridni režim održavanja časova dešava iznenada, bez blagovremene najave.

"Čas dijete ide u školu, čas ima online nastavu, a nikada ne znamo kako će nam sedmica izgledati. Da li će to biti normalan odlazak u školu, ili će pasti veća količina kiše pa ćemo ostati kod kuće uz kompjuter, niko ne zna da nam kaže. Sve zavisi od trenutka i djeca nemaju kontinuitet u obrazovanju", kaže naša sagovornica.

Roditelji ukazuju i da opterećenje učenika, bez obzira na okolnosti i neprilike u kojima se školuju, ne jenjava, te da nastavnici od njih očekuju odgovore na školske aktivnosti kao da sve teče normalno. 

"Iako su časovi neadekvatno održani, mnogi od njih i preskočeni, nekad traju 30 a nekad i 15 minuta, kontrolni i pismeni zadaci su pred njih stavljeni sa istom težinom kao da je sve u najboljem redu. Ne možete od djece, koja šetaju od pokisle i vlažne učionice od kompjutera neizvjesno, očekivati da iznesu težinu zadataka u punom kapacitetu, jer nastava nije ni u polovičnom kapacitetu onoga što treba da bude", rekao je Anteni M roditelj učenika šestog razreda.

Časovi ponovo traju 45 minuta tek od prethodne sedmice!

Niži razredi do skoro nijesu pohađali nastavu u objektu OŠ "Drago Milović", već su odlazili u nekadašnji šoping centar, koji se nalazi na Seljanovu, a u kojem se inače nalazi i zelena pijaca. Iznad zelene pijace nalazi se prilagođeni Omladinski centar koji je do skoro služio kao učionica.

Ipak, jasno je da će trebati mnogo rada i vremena da se sanira šteta nakon što su učionice bile desetak centimetara pod vodom, jer je krov, u trenutku u kojem je video nastao skoro čitav rekonstruisan, i dalje prokišnjavao!

Video materijal, kao i fotografije, kao dokaz onoga sa čime se đaci i roditelji bore od početka školske godine, dostupni su na društvenim mrežama u okviru grupa lokalne zajednice, a dijele ih korisnici nezadovoljni stanjem u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Video je nastao u toku rekonstrukcije, ali količina vode je nanijela štetu oja do danas nije sanirana.

Iako su, navodno, radovi završeni, uvidom u stanje stvari jasno je da nijesu, a parket tek "čekaj svojih pet minuta" jer je od količine vode koja je probila u učionice, potpuno podignut, a mnoge učionice su ostale bez njega.

I dok Tivat slovi za elitnu destinaciju, u kojoj je sada glavni projekat čuveni bulevar, a na glasu je i novootvoreni skupocjeni tržni centar u sklopu luksuzne marine Porto Montenegro, donosioci odluka zaboravljaju ono osnovno, što djecu treba da odvede bulevarima znanja do prestižnih destinacija - obrazovanje. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zeljko

Na zalost tekst je tacan I problemi koji su navedeni ne resavaju se od pocetka skolske god! Neko bi vec trebao da reaguje I uradi nesto po ovom pitanju a neko bi trebao da se izvini gradjanima Tivta I podnrse ostavke! Nestrucnost javasluk I samovolja zahvatila je I najosetljiviji segment naseg drust

Sandra

@Marjan nasmijali ste me jutros slatko... nista, ovo do marta izgurajte nekako..šubara će da prti...

Marjan

U Nikšiću, koji nema nište elitno, ali u dvije srednje škole, Mašinskoj i Elektro, ima takođe šupalj krov... I to na više mjesta. A takođe, imamo i Marka Kovačevića...