17 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

24° / 15°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

20° / 16°

Subota

19.10.

19° / 15°

Nedjelja

20.10.

16° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 11°

Utorak

22.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Olovom otrovano 58 od 63 testirana radnika Port of Adria

Izvor: Screenshot YT (Vijesti)

Društvo

Comments 1

Olovom otrovano 58 od 63 testirana radnika Port of Adria

Autor: Antena M

  • Viber

Već dvije nedjelje radnici preduzeća “Port of Adra” imaju višestruko povišen nivo olova u krvi, ali nadležne zdravstvene institucije nijesu preduzele ništa da ih liječe, niti da utvrde kako je došlo do trovanja tim po zdravlje izuzetno opasnim teškim metalom, pišu Vijesti. 

Vijestima je juče potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi, da su se obraćali izabranim ljekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nijesu dobili.

Dok zaposleni čekaju medicinsku pomoć, iz Instituta za javno zdravlje saopštavaju da su dobili dopis od jednog od njih i da vjeruju da su “kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mjere”.

“Vjerujemo da su, u skladu sa laboratorijskim nalazima i kliničkom slikom pacijenata, kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve neophodne mjere u ovom slučaju. Inspekcijske službe su obaviještene, te očekujemo da su preduzete sve mjere u skladu sa svojim nadležnostima. Izloženost olovu, bilo kroz radno okruženje ili druge izvore, može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, koje zavise od stepena i trajanja kontakta sa ovim opasnim metalom”, saopštili su za TV Vijesti.

Izvor Vijesti tvrdi da su se u petak obratili Inspekciji zaštite i zdravlja na radu, koja bi trebalo da utvrdi kako je došlo do trovanja.

Vijestima je potvrđeno da je prije dvije nedjelje testiranjem utvrđeno povećanje koncentracije olova u krvi radnika, višestruko veće od dozvoljenog, a da su se Inspekciji obratili u petak.

Izvor tvrdi da su se radnici obraćali izabranim ljekarima nakon što su dobili nalaze, ali da ništa nije preduzeto, te da zaposleni i menadžment kompanije čekaju nalaz Inspekcije, kako bi znali šta su im sljedeći koraci.

Radnici PoA, privatizovanog dijela Luke Bar, između ostalog rade pretovar ruda i teških metala.

Vijestima je juče rečeno da su se radnici testirali u privatnoj laboratoriji jer, kako tvrde, ne postoji državna laboratorija ili bolnica u kojoj bi ih mogli testirati na povećan koncentrat olova.

Izvor navodi da je testiranje zahtijevao njihov zaštitinik na radu, u skladu sa zakonskim propisima.

Dozvoljena vrijednost olova u krvi je 28, a isti izvor navodi da je kod dijela radnika ta vrijednost tri ili više puta veća, dok jedan od njih navodno ima koncentraciju olova u krvi 119. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Znači to su radnici koji iz željezničkih vagona i kamiona pretovaraju u brodove rudu iz Bora koja ide za Kinu. Da ne bi udisali prašinu i trovali se, dovoljno je da nose zaštitne maske kategorije N95. One su vrlo jeftine i firma bi im bez problema kupila, ali ne vjerujem da su spremni da ih nose.