13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

16.10.

23° / 13°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Port of Adria: Testiraćemo sve zaposlene, obustavljen utovar i istovar tereta

Izvor: Port of Adria

Društvo

Comments 0

Port of Adria: Testiraćemo sve zaposlene, obustavljen utovar i istovar tereta

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom više članaka koje su objavili razni pisani i elektronski mediji, osjećamo potrebu da damo sljedeću izjavu u ime AD “Port of Adria” Bar, jer smatramo da su zdravlje i bezbjednost, kao i dobrobit naših zaposlenih, apsolutni prioritet, saopštili su iz menadžmenta tog preduzeća.

“U skladu sa crnogorskim pravnim propisima, Aktom o procjeni rizika, zaposleni Port of Adria Bar, koji rade na radnim mjestima sa povećanim rizikom, prolaze godišnje ljekarske preglede kako bi se utvrdila njihova sposobnost za obavljanje radnih zadataka. Iz tog razloga, Port of Adria je potpisala ugovor sa Medicinom rada (u ovom slučaju Dom zdravlja u Baru, Medicina rada) za sprovođenje ovih godišnjih ljekarskih pregleda. Vrstu pregleda i potrebne testove ne određuje poslodavac, već Medicina rada, koja ima sve relevantne informacije o radnim mjestima (dostavljeni opisi poslova) i vrsti tereta s kojim zaposleni rukuju".

Port of Adria je obezbijedila navode, u saopštenju, svim zaposlenima, naročito onima na radnim mjestima sa povećanim rizikom, odgovarajuću zaštitnu opremu koju su dužni koristiti tokom rada. 

“To uključuje izdavanje maski, rukavica i jednokratnih odijela za rukovanje opasnim teretom prilikom svakog takvog zadatka. Port of Adria je takođe obučila zaposlene o bezbjednim radnim praksama, kroz ovlašćenu organizaciju, sa posebnim naglaskom na rad s opasnim materijama, za šta su položili državne ispite. Pored toga, u skladištima su postavljeni znaci upozorenja i bezbjednosna uputstva za rukovanje opasnim materijama”.

Što se tiče godišnjih ljekarskih pregleda, Medicina rada do sada, kako su kazali, nije imala tehničke mogućnosti za obavljanje detaljnih analiza krvi (kao što su testovi na prisustvo teških metala), i poput mnogih drugih sličnih poslodavaca, očekujemo da relevantne državne institucije obezbijede odgovarajuće stručne institucije i tehničke mogućnosti za sprovođenje adekvatnih testova. Imajući u vidu nedostatak istih, Port of Adria je samostalno preduzela inicijativu da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih, i pored godišnjih pregleda koje sprovodi Medicina rada, potpisala ugovor sa privatnom klinikom u Baru i ugovorila da zaposleni budu podvrgnuti testovima na prisustvo teških metala.

“Nakon što smo dobili rezultate, koji su pokazali da određeni zaposleni imaju nivo teških metala u krvi znatno iznad dozvoljene granice, Port of Adria je konsultovala kliniku i dogovorila dodatne testove u Berlinu koji će ukazati na sljedeće korake – moguće liječenje i neophodne terapije ako bude bilo potrebno”, saopštili su iz Opštine Bar.

Tek nakon što su sve ove informacije bile dostupne, Port of Adria je, ističu, organizovala sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi ih informisao o situaciji i planovima da se pronađe najbolje rješenje za zdravlje zaposlenih. 

“Port of Adria je takođe poslala pisane obavijesti Domu zdravlja Bar (Medicina rada) i Inspekciji za zaštitu i zdravlje na radu o cijeloj situaciji, jer je ovo osnovna odgovornost državnih institucija da obezbjede mjere, stručne institucije i medicinske tehničke mogućnosti za zaštitu javnog zdravlja, kako bi poslodavci i zaposleni mogli da imaju koristi od ovih mjera za zdravlje i sigurnost zaposlenih”, saopštili su oni,

Uzimajući u obzir činjenicu da se raznim vrstama rasutih tereta u Luci Bar rukuje već 50 godina, i da je, navode oni, ovo prvi put da je jedan poslodavac na lučkom području zahtijevao i sproveo ovu vrstu biološkog monitoringa zaposlenih, namjeravamo testirati sve naše zaposlene a predlažemo da se ovo testiranje obavi za sve zaposlene i treća lica koja rade na cijelom području luke, a ne samo u dijelu Port of Adria.

“Takođe je važno napomenuti da nijedan zaposleni nije prijavio simptome trovanja, osjećaj slabosti ili bilo kakve zdravstvene probleme povezane sa ovom vrstom rada. Međutim, bez obzira na to, Port of Adria je odmah prestala da angažuje sve zaposlene u istovaru i utovaru ovog tereta kako bi se spriječila dalja izloženost”, zaključuju u saopštenju iz Port of Adria.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR