16 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

17.10.

22° / 16°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 11°

Utorak

22.10.

19° / 13°

Srijeda

23.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo zdravlja: Naknade za porodilje se ne ukidaju već se pojednostavljuje procedura

Društvo

Comments 1

Ministarstvo zdravlja: Naknade za porodilje se ne ukidaju već se pojednostavljuje procedura

Autor: Antena M

  • Viber

Naknade za porodilje se ne ukidaju već se pojednostavljuje procedura, poručuju u reagovanju iz Ministarstva zdravlja.

Društvo

Šimun ukinuo naknade zarada porodiljama

17.10.2024. 16:18

Prenosimo ga integralno:

"Ministarstvo zdravlja želi da obavijesti javnost i demantuje netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, a u kojima se maliciozno navodi da je ministar zdravlja ukinuo pravo na naknadu za porodilje.

Ove tvrdnje su apsolutno neistinite i predstavljaju pogrešno tumačenje mjera koje su usmjerene na doslednu primjenu zakonskih propisa.

Naime, ukidanje utvrđivanja privremene spriječenosti za rad i izdavanja izvještaja o naknadi zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad za lica koja koriste pravo na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo u skladu sa propisima o radu, ni na koji način ne znači ukidanje tih prava. Ova mjera se isključivo odnosi na pojednostavljivanje procedura i ukidanje nepotrebne administracije prilikom ostvarivanja zakonski zagarantovanih prava.

U tom smislu, netačno je i zlonamjerno tumačenje da se ukidanjem izdavanja doznaka za period porodiljskog odsustva nastoji na bilo koji način uskratiti zakonski zagarantovana prava. Naprotiv, ovim aktom želimo olakšati ostvarivanje prava porodiljama, kao i poslodavcima koji će na jednostavniji način moći ostvariti refundaciju naknade zarade po osnovu korišćenja porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva. Radi se, dakle, o unapređenju digitalnih procesa koji oslobađaju građanke i građane, poslodavce, kao i ljekare, od nepotrebnih administrativnih obaveza.

Izdavanje doznaka će se nastaviti po ustaljenoj proceduri do trenutka kada Ministarstvo socijalnog staranja, demografije i brige o porodici završi aktivnosti u okviru svoje nadležnosti, što se očekuje u najkraćem mogućem roku i o čemu će javnost biti obaviještena. Crna Gora će konačno dobiti digitalizovane procese koji donose značajnu uštedu vremena, kako za naše ljekare, tako i za građanke i građane, što je korak ka modernizaciji sistema na koji smo čekali decenijama."

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Nijeste ih ukinuli, ali bi ostale bez zakonom garantovanih primanja, dok se Min. socijale ne osposobi da vrši te poslove, i pokuša da obezbijedi novac za nenadane izdatke! Neko vas je počupao za uši, kad je vidio što ste uradili, pa u rikverc, nastavljate i dalje, dok ovi to ne preuzmu! A to će biti...! Sve su prilike, zafalile pare... Presipate iz šupljeg u prazno...!