15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakšić-Stojanović: Intenzivnija saradnja sa Francuskom i zemljama frankofone zajednice

Izvor: MPNI

Društvo

Comments 0

Jakšić-Stojanović: Intenzivnija saradnja sa Francuskom i zemljama frankofone zajednice

Autor: Antena M

  • Viber

Na poziv rektora Univerzitetske agencije frankofonije, gospodina Slima Khalbousa, ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, učestvuje na Svjetskoj nedjelji naučne frankofonije koja se održava od 14. do 18. oktobra 2024. godine u Tuluzu, Republika Francuska, saopšteno je iz MPNI.

Kako navode ovaj događaj koji je od izuzetnog značaja za frankofone zemlje, organizuje se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Francuske, Emmanuela Macrona, uz podršku ministarstava zaduženih za visoko obrazovanje, istraživanje, Evropu i spoljne poslove, čime se dodatno potvrđuje posvećenost Francuske promovisanju obrazovnih i naučnih vrijednosti unutar frankofone zajednice. 

Učešće ministarke Jakšić-Stojanović na ovom događaju predstavlja značajan korak za Crnu Goru u okviru međunarodne akademske zajednice i otvara brojne prilike za unapređenje saradnje sa frankofonim zemljama. Razmjena ideja i primjera dobre prakse u oblastima obrazovne politike, inovacija i istraživanja doprinosi daljem unapređenju crnogorskog obrazovnog sistema i usklađivanju sa savremenim standardima međunarodne akademske zajednice, ističu u saopštenju.

Na današnjim sastancima su, osim ministarke Jakšić-Stojanović, izlaganja imali i ministri iz 30 zemalja uključujući i francuskog ministra, gospodina Patricka Hetzela. Posebna pažnja je bila posvećena razmjeni studenata i istraživača između članica AUF, definisanju okvira za program mobilnosti posvećenom frankofonom prostoru: Međunarodni program frankofone mobilnosti i zapošljavanja (PIMEF) koji je predstavljan zvaničnicima država i koji će se realizovati uz podršku vlada zemalja članica, kao i operativnom sprovođenju Manifesta frankofone naučne diplomatije, sa posebnim akcentom na frankofonu naučnu publikaciju.

Ovakvi događaji pružaju priliku za povezivanje i razmjenu iskustava sa ključnim akterima iz svijeta nauke i obrazovanja, što je od posebne važnosti za Crnu Goru u jačanju njenih obrazovnih i istraživačkih kapaciteta, zaključuju u saopštenju iz ministarstva prosvjete, nauke i inovacije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR