18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Na koji način da se griju građani Pljevalja?

Društvo

Comments 0

DPS: Na koji način da se griju građani Pljevalja?

Autor: Antena M

  • Viber

Ovih dana kad živa u termometru pada ispod 0 stepeni Celzijusa, postavlja se pitanje na koji način da se griju građani Pljevalja, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS-a u tom gradu. 

- Ako znamo:

1. Da “DOO Grijanje” i Opština Pljevlja, koja je osnivač i koja je zadužena za investiciono održavanje ovog preduzeća, nijesu u predviđenom roku do 15. septembra postupili po nalogu Ekološke inspekcije datom još u aprilu ove godine.

2. Peleta po subvencionisanim cijenama nema niti se zna kad će ga biti. Opština Pljevlja već 10 mjeseci na osnovu uslova i kriterijuma koje je sama odredila ne može da izabere najboljeg ponuđača.

3. Dio naših sugrađana ne može da dobije doznaku za sječu ogrijeva za domaćinstva a za šta krive Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo.

Kotlarnica u Pljevljima prema “Odluci o uslovima i načinu snabdijevanja toplotnom energijom grada Pljevlja” trebalo je da počne sa radom početkom oktobra, međutim iako su temperature u gradu pod Golubinjom u večernjim i jutarnjim satima niske, radijatori korisnika usluge grijanja su hladni. Do 15. septembra, prema rješenju Ekološke inspekcije trebalo je preduzeti odgovarajuće tehničke mjere na postrojenju kotlarnice u Skerlićevoj u cilju smanjenja štetnih i zagađujućih materija i nakon toga izvršiti nova mjerenja i dostaviti ih Ekološkoj inspekciji na uvid. Ukoliko se ne postupi po naloženim mjerama, Ekološka inspekcija će zabraniti rad kotlarnice u Skerlićevoj, navodi se u inspekcijskom rješenju.

Ako znamo da je ovo rješenje donijeto u aprilu, postavlja se pitanje zašto je tender za sanaciju raspisan tek 28. avgusta? Zašto se čekalo četiri mjeseca na raspisivanje tendera? - navode u saopštenju. 

Odgovor je, kažu, jasan.

- Zato što se danas na pozicijama odlučivanja u Opštini Pljevlja nalaze nezainteresovani, nesposobni i nestručni ljudi.

Ovakvim ponašanjem odgovornih u preduzeću DOO “Grijanje” ugrožava se ne samo egzistencija dijela naših sugrađana koji nemaju alternativni izvor grijanja, već se postavlja pitanje kakva sudbina čeka oko 40 zaposlenih u ovom preduzeću koji svoje plate primaju iz prihoda naplate grijanja. Ili će možda rukovodstvo preduzeća ipak nastaviti naplaćivati usluge grijanja kojeg nije u stanju da obezbijedi.

Tender za nabavku peleta raspisan je 29. januara 2024. godine i još nije završen. Iz kog razloga opštinska komisija već nekoliko puta bezuspješno pokušava da poništi tender i dovede u nepovoljan položaj korisnike ovog ekološki prihvatljivog energenta za zagrijavanje a koji se pokazao kao dobar i dao mjerljive rezultate u poboljšanju kvaliteta vazduha u Pljevljima. Subvenciju za nabavku peleta koristi preko 1.300 domaćinstava.

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja, predložili smo opštinskom rukovodstvu da do realizacije tendera, građanima koji su u ovoj godini kupili pelet u svojoj režiji uz priloženi račun subvencionišu dio troškova ali predstavnici lokalne vlasti nijesu imali razumijevanja za naš prijedlog što dovoljno govori o njihovoj nezainteresovanosti za ovaj problem ili potencijalno upućuje da su na djelu neke koruptivne aktivnosti, jer tender ne može da se realizuje skoro 10 mjeseci - dodaju u saopštenju. 

Sa ništa manjim problemom suočava se i dio naših sugrađana na selu koji ni krajem oktobra ne mogu da dobiju doznaku za sječu drva za ogrijev, a prethodnih godina doznaku za sječu dobijali su u proljeće, navode iz pljevaljskog DPS-a. 

- Da li na ovaj način Vlada Crne Gore planira da oživi pljevaljska sela? Treba li jedan mještanin sela Bobovo da za metar drva sa prevozom iz Pljevalja plati 200 eura?

Poštovani sugrađani, ovo je samo još jedan segment u kome više nego ubjedljivo svjedočimo da ova lokalna vlast nije u stanju da rješava bilo koje pitanje iz domena svoga rada i odgovornosti. Jedino joj “dobro” idu inicijative sa promjenama naziva ulica kojima se, uzgred budi rečeno, ne može normalno proći - zaključuju iz Opštinskog odbora DPS Pljevlja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR