14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren operativni centar za Vladinu informatičku sigurnost

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 1

Otvoren operativni centar za Vladinu informatičku sigurnost

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Otvaranjem operativnog centra za Vladinu informatičku sigurnost povećana je bezbjednost državnih institucija, privrede i građana, što znači da su u Crnoj Gori od danas svi bezbjedniji u internet okruženju, kojem prijete mnogobrojne opasnosti.

To je poruka iz Vladinog bezbjednosno-operativnog centra (G-SOC), koji su danas otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i premijer Milojko Spajić.

Ministar javne uprave Marash Dukaj naglasio je da je razgovor sa predsjednicom Evropske komisije dodatni podstrek za nastavak reformskih procesa u Crnoj Gori i podsjetio da je nakon velikog sajber napada iz avgusta 2022. godine prepoznata potreba uspostavljanja posebne jedinice koja bi se bavila zaštitom sajber prostora organa državne uprave.

“Donošenjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva javne uprave formirana je Direkcija za informacionu bezbjednost – Vladin CIRT. Predmetnim pravilnikom utvrđeni su početni potrebni ljudski kapaciteti i definisano da će novoosnovani Vladin CIRT sa Direkcijom za sistemsku i informaciono-komunikacionu infrastrukturu obavljati ulogu Vladinog sigurnosnog operativnog centra – G-SOC”, rekao je Dukaj.

Od donacija, kroz projekte “Cybersecurity Rapid Response I i II“ koje je finansirala Evropska Unija obezbijeđeni su, kako je istakao, prostorni kapaciteti za funkcionisanje G-SOC-a, kao i dodatna tehnička oprema za sajber monitoring.

“Uloga Vladinog CIRT-a, odnosno SOC tima, kojeg je predsjednica Evropske komisije imala priliku da obiđe, je da vrši monitoring uspostavljenog sajber ekosistema, rješava sajber inicidente unutar mreže organa državne uprave u režimu 24/7/365, te radi na unapređenju politika i praksi i edukaciji u oblasti informacione bezbjednosti zaposlenih u javnoj upravi. Zaposleni u G-SOC-u, u cilju dodatne edukacije, prošli su brojne sajber vježbe i obuke u organizaciji međunarodnih partnera, a obezbijeđeno je i preko 100 hiljada eura za jačanje prostornih i tehničkih kapaciteta G-SOC-a”, kazao je Dukaj. 

Najavio je da će nakon donošenja novog Zakona o informacionoj bezbjednosti biti stvoren zakonski osnov da Vladin CIRT dobije mandat zaštite i nadzora kritične informatičke infrastrukture organa državne uprave u režimu 24/7.

“Nakon usvajanja Zakona biće stvorene zakonske pretpostavke za osnivanje Agencije za sajber bezbjednost u čiji sastav će ući Nacionalni CIRT, čime će biti ostvaren jedan od ciljeva postavljenih Strategijom sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. Preduzeće se aktivnosti na snaženju ljudskih kapaciteta G-SOC tima kroz popunjavanje upražnjenih a sistematizovanih radnih mjesta, te nastavak specijalizovanih obuka i treninga. Kroz povećanje budžetskih izdvajanja nabaviće se dodatni softverski alati za dalje podizanje sajber bezbjednosti na nivou organa državne uprave u skladu sa standardima EU u ovoj oblasti”, istakao je Dukaj.

Zaključio je da Crna Gora demonstrira jasnu opredijeljenost da strateškim pristupom, kroz donošenje novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, praćenjem smjernica Agencije EU za sajber bezbjednost, uz snaženje regionalne saradnje uspostavljanjem Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) sa sjedištem u Podgorici, pruži doprinos širem odgovoru na sve veći izazov koji sajber domen predstavlja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR