14 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

28.10.

23° / 14°

Utorak

29.10.

22° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 12°

Petak

01.11.

20° / 12°

Subota

02.11.

22° / 12°

Nedjelja

03.11.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radović: Brine me da će me uticaj i pritisak politike po ko zna koji put kazniti u mojoj kući

Izvor: Youtube screenshot

Društvo

Comments 2

Radović: Brine me da će me uticaj i pritisak politike po ko zna koji put kazniti u mojoj kući

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom reakcija koje je uzrokovalo jučerašnje izvještavanje iz Zete Aleksandra Radovića, novinara TVCG, u vezi sa manifestacijom „Dani zetskih kolača i priganica“, iz Sindikata medija su poslali Radovićevo saopštenje.

Njegovo objašnjenje, koje je juče poslao Sindikatu, prenosimo integralno:

„Moja sagovornica, direktorka TO opštine Zeta se par minuta pred uključenje pojavila i rekla, Jeste li me Vi zvali juče?

Ja sam rekao - Da.

Pa ste me zvali dan pred koncert?

Ja sam joj odgovorio da jesam i da sam je i jutros zvao i da mi je čudno da nije odgovorila, jer je logično da mi ona bude sagovornica.

Međutim, ona mi na to kaže da je njoj bio slobodan dan i da smo trebali ranije da joj se najavimo?! Na to sam odgovorio da je za TO Zete to događaj godine i da mi je logično da će se novinarama javljati u radno vrijeme dan ranije, ali i da joj, takođe, uopšte nije obaveza, tj. da ne mora da mi bude sagovornik. Ona na to dodaje da i neće, ali u posljednjem momentu ipak staje do mene ispred kamere.

Uključenje ste vidjeli ili možete vidjeti. Našalio sam se na račun izbora pjevačice. No, problematično i najbitnije je da mi je poslije snimanja postavila pitanje:

"Znači tako vi radite? A ostajete li duže da snimate?

- Ja rekoh - Da - samo da bih čuo šta će mi reći.

Ona tada izgovara rečenicu:

"U redu, snimite to što ste mislili, pa ćemo poslije toga razgovarati!"

Tu rečenicu sam, kao dugogodišnji novinar, koji je prošao mnogo toga, shvatio kao direktnu prijetnju. Na šta je mislila tačno, mogu samo da pretpostavim, i kako bi ona ili neko drugi, "razgovarao" sa mnom i "učio" me poslu novinara.

Iz istih stopa smo otišli. Sve ovo se dešavalo pred vozačem i snimateljem TVCG kao svjedocima. Danas sam cijeli dan pretrpan porukama. Ne samo iz CG, nego iz cijelog regiona, i 99 posto je pohvalno. Mene sada brine da će uticaj i pritisak politike i političara me po ko zna koji put kazniti u mojoj kući, tj. TVCG i osjećam zabrinunutost i stres.

Nadam se da će oni koji rukovode kućom znati da se odupru tome. U svakom slučaju, moja je obaveza da se obratim Sindikatu medija, kako bi svi novinari ubuduće mogli da imaju slobodu, i da, ponašajući se skladu s etičkum pravilima esnafa, nemaju strah od pritisaka političara.“

Sindikat medija: Savjet Javnog servisa ne može da kažnjava zbog načina na koji neko izvještava

Sindikat medija koristi priliku da, kako kažu, "dok političari konstruišu i pozivaju na kažnjavanje, podsjeti na član 11 stavovi 1 i 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru koji govori o nezavisnosti novinara: „Novinar i drugi zaposleni koji učestvuje u kreiranju programskog sadržaja Javnog medijskog servisa nezavisan je u svom radu i djeluje u interesu javnosti."

Kako ističu iz Sindikata, licu iz stava 1 ovog člana ne može prestati radni odnos, ne može mu biti umanjena zarada, promijenjen status u redakciji ili utvrđena odgovornost zbog stava ili mišljenja koje je izrazio u skladu sa profesionalnim standardima i programskim pravilima.“

"Podsjećamo i da je pitanje etike nadležnost ombudsmana kojeg Javni servis uporno nema, da Savjet Javnog servisa ni na koji način ne može da preuzme ulogu ombudsmana ili kažnjava zbog načina na koji neko izvještava, a da Javni servis od aprila kada je donijet nezakonti Etički kodeks nije u stanju da formira Etički odbor koji bi mogao da pokrene pitanje disciplinske odgovornosti", zaključuje se u saopštenju Sindikata medija.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Poslanici-ce napustili svoju Đeknu, dfpes jonizirajućeg guvernera. I okončaše u karleušijadi sa priganicama. Plače Louis Vouitton.