21 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Viši sud: Smanjen broj oborenih presuda, pet sudija sudilo bez greške

Društvo

Comments 0

Viši sud: Smanjen broj oborenih presuda, pet sudija sudilo bez greške

  • Viber
Odavno Viši sud u Podgorici nije imao tako dobre rezultate, posebno u pogledu kvaliteta rada, kao prošle godine, saopšteno je na konferenciji za medije posvećenoj izvještaju o radu tog suda u 2016. godini.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica podsjetila je da je ne tako davno, misli da je to bilo prošle godine, kritikovala Viši sud, jer je pola odluka u krivičnom referatu bilo ukinuto.
’’Danas u ovom sudu imamo samo 4,5 odsto ukinutih odluka u krivičnom referatu opšte nadležnosti, a 11,6 odsto u specijalnom odjeljenju. U krivičnom referatu imamo čak pet sudija kojima nijedna sudska odluka nije ukinuta. Odavno nijesmo imali takav kvalitet ispoljen kroz rad pet sudija ovog suda’’, kazala je Medenica.

Predsjednik suda Boris Savić smatra da građane najviše interesuje trajanje postupka, pa ističe da je nastavljen trend skraćenja vremena potrebnog za presudu.
’’U krivičnim predmetima prosječno trajanje postupka je 308 dana, u specijalnim predmetima 289 dana’’, rekao je Savić.

On je naveo i da je prošle godine u krivičnim predmetima u prvom stepenu osuđeno ukupno 165 lica.
’’Od toga samo su tri lica osuđena uslovno, svima ostalima su izrečene zatvorske kazne. Ukupno kada se saberu sve kazne zatvora imamo 318 godina i sedma mjeseci’’, dodao je Savić i vaeo da je prosječna kazna po osuđenom licu blizu dvije godine zatvora.

Govoreći o oduzimanju imovine, Savić kaže da broj predmeta zavisi od tužialaštva, koje je u prethodnih nekoliko godina podnijelo tri takva predmeta.
’’Od ta tri predmeta jedna je pravosnažno okončan, druga dva su takođe okončana u prvostepenom postupku i u toku je izrada odluka’’, kazao je Savić.

Medenica je, odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenim izmjenama zakona kojima bi se sankcionisala kleveta na račun sudija, kazala da podržava sva rješenja koja pomažu njihovoj nezavisnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR