16 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svega 2,8 odsto stanovnika su dobrovoljni davaoci krvi

Društvo

Comments 0

Svega 2,8 odsto stanovnika su dobrovoljni davaoci krvi

Izvor: Mina

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Oko 2,8 odsto crnogorskih stanovnika su dobrovoljni davaoci krvi, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore i poručeno da su, uprkos napretku u toj oblasti, neophodni napori kako bi se dostigle preporuke vezano za dobrovoljno davalaštvo krvi.

Danas je Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, a Crveni krst Crne Gore će sjutra, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obilježiće taj Dan dodjelom priznanja i simboličnih nagrada najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi (DDK), priznanja se dodjeljuju na predlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore.

Magrade se, kako je saopšteno iz Crvenog krsta, dodjeljuju istaknutom dobrovoljnom davaocu krvi, najaktivnijem klubu DDK, motivatoru u oblasti DDK i za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije – ljekaru transfuziologu i transfuzeru.

Nagrade će uručiti ministar zdravlja Kenan Hrapović.

„Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 odsto, a od toga je 42 odsto dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto „porodičnih“ davalaca“, kaže se u saopštenju.

Cilj je da davanje krvi bude u potpunosti dobrovoljno, dok, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi treba da iznosi minimum četiri odsto od ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori.

„Iako je trend napredovanja u ovoj oblasti prisutan, i dalje moramo uložiti napore da dostignemo ciljeve i preporuke vezane za dobrovoljno davalaštvo krvi. Naša organizacije je posebno usmjerena na rad sa mladima, jer želimo da kod kod njih podignemo svijest u što ranijem dobu o značaju dobrovoljnog davanja krvi“, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Iz te organizacije su zahvalili svim dobrovoljnim davaocima krvi, „herojima koji davanjem krvi često spasavaju živote“.

„Ostale pozivamo da se vode njihovim primjerom. Dajte krv, za život“, poručili su iz Crvenog krsta Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR