18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Zaštitnika birati kvalifikovanom većinom

Društvo

Comments 0

Baković: Zaštitnika birati kvalifikovanom većinom

Izvor: mina

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore treba birati kvalifikovanom većinom, smatra ombudsman Šućko Baković, navodeći da treba unaprijediti i postupak predlaganja kandidata za tu funkciju.

Venecijanska komisija i Evropska komisija protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI) smatraju da Zaštitnik treba da se bira i razrješava dvotrećinskom, a ne prostom većinom u Skupštini. Baković je kazao da je od dolaska u Instituciju njegov stav da Ombudsmana treba da bira Parlament kvalifikovanom većinom.

Prilikom donošenja novog Zakona o Zaštititniku 2011. godine stav Venecijanske komisije je bio prisutan ali to rješenje se nije moglo ugraditi u Zakon jer Ustav u tom smislu nije mijenjan“, kazao je Baković.

On ističe da se, i pored ovog Ustavnog ograničenja, još tada lično i sa zamjenicima zalagao da postupak predlaganja kandidata za Zaštitnika treba učiniti transparentnijim i da Ustav u tom smislu ne može biti smetnja.

„To je podrazumijevalo da Predsjednik Crne Gore prilikom predlaganja kandidata započne postupak najmanje 60 dana prije isteka mandata aktuelnog Ombudsmana i da sprovede postupak konsultacije sa NVO sektorom, naučnim i stručnim institucijama. Međutim, čvrsti stav zakonodavstva bio je da to ne može biti predmet Zakona, s obzirom na Ustavno rješenje“, kazao je Baković.

On je podsjetio na ranije iznešen stav na Pravnom fakultetu u Podgorici, povodom petogodišnjice donošenja Ustava Crne Gore (u toku njegovog prvog mandata), kada je saopštio da bi Ustav trebalo mijenjati i definisati da se Ombudsman i sudije Ustavnog suda biraju kvalifikovanom većinom.

Kako je naveo, izmjenama i dopunama Zakona o Zaštitniku 2014. godine unaprijeđeno je zakonsko rješenje u vezi sa postupkom predlaganja kandidata za Zaštitnika.

Predviđeno je da “Predsjednik Crne Gore u postupku utvrđivanja predloga kandidata obavlja konsulacije sa naučnim i stručnim institucijama i NVO sektororm čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda i da se postupak počinje najkasnije 60 dana prije isteka mandata aktuelnog Zaštitnika”.

“Smatram da je i ovo zakonsko rješenje moglo biti bolje i da ga treba unaprijediti, u smislu da bi Predsjednik prije predlaganja kandidata trebalo da objavi javni poziv, kako bi pojedinci i sva zainteresovana javnost mogli inicirati predloge. U skladu sa takvim rješenjem, Predsjednik bi bio u poziciji da sprovodi postupak konsultacija o više kandidata i opredijeli se za najboljeg“, rekao je Baković.

On smatra da postojeće Ustavno rješenje nije smetnja za ovakvo zakonsko unaprjeđenje, a pitanje kvalifikovane većine bi moralo biti predmet Ustavne izmjene.


Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR