12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Djeci omogućeno obraćanje međunarodnom Komitetu

Društvo

Comments 0

Djeci omogućeno obraćanje međunarodnom Komitetu

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Djeca iz Crne Gore imaju mogućnost da se neposredno obrate međunarodnom Komitetu za prava djeteta, kada procijene da u okviru pravnog poretka u svojim državama nisu ostvarila zaštitu prava, saopšteno je na okruglom stolu u Nikšiću.

Okrugli sto organizovala je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the Children, kako bi predočila javnosti značenja i obaveze Fakultativnog protokola o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila krajem 2011. 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, ocijenio je da taj Protokol još nije zaživio, iako ga je Crna Gora potpisala 2012. u Ženevi, a Skupština u julu 2013. donijela Zakon o potvrđivanju tog dokumenta.

„Riječ je o još jednom međunarodnom instrumentu za zaštitu prava djeteta, koji omogućuje neposredno obraćanje djece iz Crne Gore, Komitetu za prava djeteta kada ocijene da u domaćem pravno poretku nijesu ostvarila zaštitu“, rekao je Baković.

On je podsjetio da je do sada bilo omogućeno obraćanje Sudu u Strazburu i Komitetu za ljudska prava u slučajevima kršenja građanskih i političkih prava, ali ne i ekonomskih, socijalnih, kulturnih prava.

„Crna Gora se pridružila grupi zemalja koje su ratifikovale ovaj protokol i time je omogućeno djeci da imaju još bolju međunarodnu pravnu zaštitu svojih prava. Mi smo se angažovali da promovišemo ovaj protokol, da podignemo svijest djece o njihovim pravima i ukažemo im na postojanje i te mogućnosti“, obrazložio je Baković.

Prema njegovim riječima, to ne znači da prestaje mogućnost korišćenja domaćih mehanizama za zaštitu prava djeteta, jer je uslov za obraćanje djeteta Komitetu da se predhodno iscrpe domaća pravna sredstva.

Baković je naveo da je potrebno da kao Institucija rade na podizanju svijesti djece, njihovih roditelja i svih koji se staraju o najmlađima kako bi ih upoznali sa novim instrumentom o zaštiti prava.

„Imali smo nekoliko presuda objavljenih od suda u Strazburu, gdje se raspravljalo o pravima djeteta, koje su se odnosile na Crnu Goru i zemlje okruženja. Djeca se rijetko neposredno obraćaju za pomoć kod nadležnih domaćih institucija. To obično rade roditelji“, rekao je Baković.

On nije mogao saopštiti precizne statističke podatke koliko ih se obratilo i iskoristilo takvu mogućnost, ali je naveo da u svakodnevnom radu zapažaju da su prekršena neka prava.

Prema njegovim riječima, to se zaključuje kroz obraćanje roditelja i djece da su im prekršena prava, u sudskom postupku pred organima državne uprave ili drugim organima.

„Djeca se često obraćaju našim sudovima za zaštitu svojih prava, ali posredstvom svojih zakonskih predstavnika ili staratelja, a najviše zbog poremećenih odnosa u porodicama između roditelja odnosno bračnih drugova“, rekao je Baković.

Obično su u tim slučajevima, kako je naveo, djeca žrtve, jer neki primjeri pokazuju da se radi o manipulativnom ponašanju jednog od roditelja.

„Djeca ispaštaju i ti sudski postupci, nažalost, dugo traju, jer protivna strana čini sve kako da se to odugovlači, kako strana koja je pokrenula postupak ne bi uspjela u postupku“, rekao je Baković.

On je podsjetio da se djeca tako dovode u situaciju da se moraju priklanjati jednom od roditelja sa kojim žive i da zanemare postojanje onog drugog.

„Sve se to negativno odražava na djecu. Mi u našim izvještajima konstatujemo da ovakvi postupci moraju da budu po prirodi hitni, da sudovi moraju koristiti svoja ovlašćenja kako bi spriječili svaku zloupotrebu učesnika u postupku i da moraju saslušati mišljenje djeteta“, rekao je Baković.

Kako je naveo, dijete ima pravo da izrazi mišljenje u skladu sa svojim uzrastom i intelektualnim sposobnostima.

„Mi ocjenjujemo da sudovi to nedovoljno koriste ili to čine formalno da bi zadovoljili procesnu formu, a ne iz suštinskih razloga. Mislimo da tu ima dosta ozbiljnih problema, jer smo imali i slučajeve da izvršni postupci traju neopravdano dugo i vrijeme učini svoje“, ukazao je Baković.

Savjetnici iz sektora za prava djeteta, nakon okruglog stola u hotelu Onogošt, održali su radonice u Osnovnim školama „Luka Simonović“, „Mileva Lajović- Lalatović“, „Braća Labudović“, „Olga Golović“ i u Gimnaziji „Stojan Cerović“.

Poslije Nikšića, kako je najavljeno, promocija će narednih dana biti nastavljena u Baru, Pljevljima i u Kotoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR