11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medicinski tehničar šamarao pacijente

Društvo

Comments 2

Medicinski tehničar šamarao pacijente

Izvor: Pobjeda

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Uprava Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor treba, bez odlaganja, da preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti glavnog medicinskog tehničara, koji je u martu prošle godine zlostavljao šest pacijenata na način što ih je udarao nogom u zadnjicu, šamarao ih i udarao svežnjem ključeva po glavi, a jednog je udarao nogom u predjelu potkoljenice, napisao je u mišljenju o ovom predmetu ombudsman Šućko Baković.

On je istakao da je na osnovu utvrđenih činjenica, izjava svjedoka i pacijenata utvrđeno da je glavni medicinski tehničar prošle godine zlostavljao pacijente zbog isprljanog svježe okrečenog zida.

Medicinski tehničar je, kako je precizirano u mišljenju, u namjeri da sazna ko je to učinio postrojio pacijente u hodniku, te je počeo da viče na njih, da ih udara i šamara.

"Pozivanje pacijenata, u ovom slučaju, da se okupe u hodniku, njihovo postrojavanje i ispitivanje radi kažnjavanja i zastrašivanja, izlaganje galami i vici, kao i nanošenje povreda, predstavlja zlostavljanje-nečovječno i ponižavajuće postupanje prema pacijentima",  istakao je Baković.

Kazao je i da se na osnovu izjava pacijenata može zaključiti da opisani događaj nije izolovani primjer nezakonitog postupanja tehničara na štetu pacijenata. Na to, kako je dodao, ukazuju i izjave dijela medicinskog osoblja.

"Položaj inferiornosti i bespomoćnosti pacijenata obavezuje upravu da uz povećani stepen budnosti zaštiti pacijente. U konkretnom slučaju, pacijenti koji godinama borave u bolnici (od 11 do 33 godine) su posebno ranjivi i zavisni od ustanove i medicinskog osoblja ", naveo je Baković.

Direktor ove bolnice, kako je precizirao ombudsman, iako je raspolagao dokazima o zlostavljanju ,,nije preduzeo sve zakonom propisane mjere u cilju procesuiranja navoda o zlostavljanju i utvrđivanju disciplinske i eventualno krivične odgovornosti tehničara“.

Kada je direktor saznao za ovaj incident, kako je napisano, naložio je zaštitnici prava pacijenata i psihijatru da provjere šta se zapravo desilo, a kasnije je i potvrđeno da je riječ o zlostavljanju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vojin

@rosa,koji posijeku drvo.Tako se ispravno piše i kaže.

rosa

ako mi je jasno zasto ovaj covjek prima platu bog me ubio,koja je njegova uloga u drustvu i sta to on resava kad u ovoj drzavi ni sudovi nista ne resavaju bez kaznjavaju siromahe koi posijecu drvo