14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pozitivna i negativna iskustva korisnika elektronskog zakazivanja

Društvo

Comments 0

Pozitivna i negativna iskustva korisnika elektronskog zakazivanja

Izvor: Mina

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena je pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika, ocijenjeno je iz institucije Ombudsmana.

Na osnovu informacija u medijima i neposrednog obraćanja novinara u vezi sprovođenja Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda sa primarnog na sekundarni i tercijalni nivo u javnim zdravstvenim ustanovama, Zaštitnik je pokrenuo postupak po službenoj dužnosti.

Elektronsko zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama počelo je 15. juna, a Ministarstvo zdravlja je obrazložilo da je taj projekat pokrenut u cilju ostvarivanja sveobuhvatne, blagovremene, kontinuirane, dostupne, cjelovite i specijalizovane zdravstvene zaštite.

„Na osnovu traženih i pribavljenih izjašnjenja od Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i Kliničkog centra Crne Gore, i informacija do kojih se došlo praćenjem stanja u vezi funkcionisanja i efekata elektronskog zakazivanja pregleda, Zaštitnik zapaža da je realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika“, saopšteno je iz ove institucije.

Kako se navodi, Zaštitnik zapaža da su u realizaciji projekta elektronskim zakazivanjem pregleda smanjene liste čekanja za određene zdravstvene usluge i omogućeno pacijentima da te usluge ostvare u što kraćem roku i pored određenih poteškoća koje ometaju njegovo funkcionisanje.

„Sistem elektronskog zakazivanja pregleda doprinio je rješavanju pojedinih problema zdravstvenog sistema, kao što su duge liste čekanja, redovi u čekaonicama zdravstvenih ustanova“, ocijenio je Ombudsman.

Ovim sistemom, kako je objasnio, predviđeno je da pacijenti specijalistički pregled zakažu u mjestu u kom se nalazi njihov izabrani ljekar, a potom da pregled obave u najbližoj bolnici i u najkraćem vremenskom periodu.

„Prilikom zakazivanja pregleda pacijenti i izabrani ljekari suočavaju se povremeno sa problemom da zakažu pregled kod određenog specijaliste, zbog nedostatka termina zbog čega su pacijenti primorani da čekaju duže vrijeme na preglede ili eventualno da zdravstvenu zaštitu zatraže u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova, izlažući se dodatnim troškovima“, ukazao je Zaštitnik.

On je istakao da se za neke procedure koje su neophodne za kontrolni pregled teško nalaze termini, pa pacijenti koji su zakazali kontrolni pregled kod specijaliste, a u međuvremenu ne uspiju da pribave potrebne nalaze, mogu doći u sitaciju da pregled moraju iznova zakazati.

„Zbog toga se dešava da pacijenti samovoljno i bez zakazivanja odlaze kod specijalista na kontrolne preglede, što opet stvara gužve i neprijatnosti onima koji su već zakazani“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su istakli da je nedostatak kadrovskih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, nedovoljna tehnička opremljenost i ispravnost medicinske opreme, i opterećenost pojedinih klinika i centara razlozi koji utiču na dužinu čekanja.

Navode da na funkcionisanje elektronskog zakazivanja pregleda utiče i ponašanje velikog broja pacijenata koji ne dolaze na zakazane preglede.

„Zato je neophodno da pacijenti koji iz bilo kojeg razloga ne mogu da dođu na zakazani pregled o tome blagovremeno obavijeste svog izabranog doktora“, naveo je Zaštitnik, dodajući da na taj način oslobađaju termin, daju mogućnost pregleda drugim pacijentima i utiču na smanjenje liste čekanja.

Ombudsman je ukazao da su pojedini pacijenti nezadooljni da im je elektronskim sistemom zakazivanja pregleda uskraćeno pravo na slobodan izbor doktora specijaliste medicine.

Podsjeća na odredbu Zakona o pravima pacijenata, kojom je propisano da pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da je, polazeći od ove zakonske odredbe, a imajući u vidu da se zdravstveni sistem suočava sa ograničenim brojem kadrova, jasno da je ostvarivanje ovog prava, za sada, uslovljeno kadrovskim mogućnostima zdravstvenih ustanova.

„S obzirom da je ovaj sistem tek zaživio u praksi i da je još rano ocijeniti njegov konačni efekat, Zaštitnik će nastaviti sa praćenjem njegove primjene i reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR