8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obuku na radu uspješno završilo 33 pripadnika RE populacije

Društvo

Comments 0

Obuku na radu uspješno završilo 33 pripadnika RE populacije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Obuku na radu, u okviru projekta “Socijalna inkluzija Roma i Egipćana (RE) kroz zapošljavanje”, uspješno je završilo 33 pripadnika te populacije, a njih osmoro je dobilo zaposlenje, saopšteno je na završnoj konferenciji Njemačke organizacije Help-Hilfe zur Selbsthilfe u Crnoj Gori.

Konferencija „Socijalna inkluzija Roma i Egipćana kroz zapošljavanje“, dio je istoimenog projekta, koji je organizacija Help sprovodila u saradnji sa Glavnim gradom od februara prošle godine, a koji je finansirala Evropska Unija (EU).

Koordinatorka projekta Help-a u Crnoj Gori, Marina Rmuš, kazala je da su projektom targetirani nezaposleni pripadnici RE populacije, koji žive u naselju Konik u Podgorici.

“I glavni cilj projekta bio je pružanje podrške procesu socijalne inkluzije romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo. Obuku na radu su uspješno završila 33 lica”, istakla je Rmuš u PR Centru.

Cilj je bio i da se, kako je kazala, što više žena uključi u program obuke na radu, zbog toga što su one, kako je pojasnila, najviše pogođene dugotrajnom nezaposlenošću.

“Ukupno 24 muškaraca i devet žena su prošli obuku na radu. Takođe smo ohrabrili i lica starija od 40 godina da se prijave na obuku na radu”, navela je Rmuš.

Uporedo sa motivisanjem i informisanjem stažista, kako je kazala, organizovana je i informativna kampanja za poslodavce.

“Organizovali smo motivacioni trening, alii niz individualnih sastanaka sa poslodavcima i ukupno 15 poslodavaca se prijavilo na program obuka. U toku same obuke na radu imali smo određena odustajanja, tako da kod 13 poslodavaca je 33 stažista uspješno završilo stažiranje”, rekla je Rmuš.

Prema njenim riječima, nakon obuke, kod poslodavaca će osam osoba ostati da radi.

“Projekat je proizveo direktno zapošljavanje osmoro polaznika. Što se tiče samog uticaja rezultata projekta, uvećano je samopouzdanje stažista i unaprijeđen stav poslodavaca u pravcu sticanja povjerenja prema romskim licima”, objasnila je Rmuš.

Pomoćnica sekretera Sekreterijata za rad, mlade i socijalno staranje u Glavnom gradu, Ivana Vučinić, kazala je da je praksu u preduzećima pri Glavnom gradu uspješno završilo 16 Roma i Egipćana.

“U Čistoći je bilo angažovano devetoro Roma i Egipćana, u Deponiji četiri osobe, Zelenilu jedno i u Službi zaštite glavnog grada dvije osobe. Oni su svi, kroz program obuke stekli znanja i vještine u radnim jednicama, u kojima su bili angažovani. Pokazali su veliko zalaganje, tako da su poslodavci bili zadovoljni njihovim angažmanom”, istakla je Vučinić.

Glavni grad na godišnjem nivou, kako je rekla, za “oblast socijale”, izdvaja skoro dva miliona eura.

“To je vjerodostojan pokazatelj da gradska uprava, kroz razne programe, nastoji da u kontinuitetu pruža podršku ranjivim društvenim grupama. Naglasiću da pripadnici i pripadnice RE populacije imaju sva prava, pod istim uslovima, kao i ostali građani glavnog grada”, ocijenila je Vučinić.

Predstavnica Ministarstva finansija, Vesna Pavlović, kazala je da je svrha projekta bio doprinos socijalnoj inkluziji, podsticanje zapošljivosti i povećanje društvene integracije pripadnika RE populacije, kroz bolji pristup zapošljavanju i socijalnim pravima.

“Saradnja sa organizacijom Help, kao grant korisnikom tokom 12 mjeseci trajanja projekta, bila je na zavidnom nivou. Zasigurno će se ukazati prilika za saradnjom i u budućem periodu, u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć EU”, kazala je Pavlović.

Regionalni koordinator, Help Crna Gora, Klaus Mock, istakao je da je misija i vizija te organizacije pomoć ugroženim grupama širom svijeta i u Crnoj Gori, u kojoj je, kako je rakao, do sada realizovano više od 100 projekata.

“Naš fokus se pomjerio na dugoročno rješavanje problema ranjivih grupa, u prvom redu, raseljenih lica, Roma i Egipćana, kroz projekte koji imaju za cilj poboljšanje uslova stanovanja i podsticanje zapošljavanja”, naveo je Mock.

Projekat “Socijalna inkluzija Roma i Egipćana kroz zapošljavanje” je, kako je rekao, inicijativa Help-a i Glavnog grada, ali su značajnu podršku u, kako je objasnio, svojstvu saradnika dala relevantna ministarstva.

“To su Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Tu su i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Centar za stručno osposobljavanje, Centar za socijalni rad, Unija poslodavaca Crne Gore, Romski savjet i Pedagoški centar”, naveo je Mock.

Izvršna direktorica Knjižare Karver Sibila doo, Varja Đukić, kazala je da je to preduzeće, nakon završetka projekta, zaposlilo jednog učesnika projekta.

„Zahvalna sam ovom projektu, jer je pokazao da jedan čovjek može da održava cijeli prostor oko Objekta Banja, oko Rijeke Ribnice, sa toliko sposobnosti, učeći pritom što više kako da unaprijedi prostor, da interveniše, da čuva“, navela je Đukić.

Ona smatra da bi bilo dobro da se uključe druge institucije koje podržavaju projekat kako bi on mogao da se nastavi.

Stažista u nevladinoj organizaciji Mladi Romi,Ibrahim Tatari, kazao je da je u toj organizaciji pola godine radio administrativne poslove.

“Zahvaljujem se organizaciji Help, što su mi omogućili da stažiram u organizaciji Mladi Romi i da steknem iskustvo koje danas imam. Nisam znao gdje se nalaze institucije, nisam znao o stvarima, koje su potrebne za papirologiju. Ovakvi projekti su veoma značajni jer ima mnogo Roma i Romkinja, koji nisu zaposleni”, ocijenio je Tatri.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR