10 °

max 13 ° / min 10 °

Petak

03.05.

13° / 10°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Polovina muške populacije u ZIKS-u ima mentalne poremećaje

Društvo

Comments 0

Polovina muške populacije u ZIKS-u ima mentalne poremećaje

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Polovina muške i trećina ženske populacije u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ima dva ili više dijagnostikovnih mentalnih poremećaja, od kojih su najčešći poremećaji ličnosti i oni uzrokovani upotrebom psihoaktivnih supstanci.

To se navodi u Izvještaju o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lišenih slobode, smještenih u ZIKS-u, koji je pripremio tim Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

Povod za izradu Izvještaja bile su pritužbe više osoba sa mentalnim oboljenjima koja borave u Zavodu, tvrdeći da su zapostavljeni i nejednako tretirani u odnosu na druge, kao i medijski izvještaji koji su se uglavnom odnosili na neadekvatnu terapiju, uslove i tretman koji ove osobe imaju u zatvoru.

Obilasci ZIKS-a u okviru istraživanja za potrebe Izvještaja obavljeni su od 11. jula do 22. decembra prošle godine.

U periodu obilaska od ukupno 1.031 osoba lišenih slobode smještenih u Zavodu registrovano je 480 sa mentalnim poremećajima, što je 46,55 odsto od ukupne zatvorske populacije.

"Na osnovu uvida u Registar pacijenata sa mentalnim poremećajima zaključuje se da oko polovina muške i trećina ženske populacije u zatvoru ima dva ili više dijagnostikovnih mentalnih poremećaja, od kojih su najčešći poremećaji ličnosti i poremećaji uzrokovani upotrebom psihoaktivnih supstanci", kaže se u Izvještaju.

Izvještaj će u četvrtak predstaviti Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, a o njemu će govoriti i direktor ZIKS-a Milan Tomić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR