12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zatvorenike u ZIKS-u i dalje vezuju

Društvo

Comments 0

Zatvorenike u ZIKS-u i dalje vezuju

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i dalje se primjenjuje sredstvo prinude vezivanje mentalno oboljelih, zatim zavisnika od opojnih droga, ali i drugih osoba u kriznim stanjima i oni se vezani drže po nekoliko sati.

To je, između ostalog, pokazalo istraživanje o ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica lišenih slobode smještenih u ZIKS-u, a izvještaj je pripremio tim zaštitnika ljudskih prava i sloboda u okviru programa Nacionalni mehanizam za prevenciju torture. Istraživanje je rađeno u periodu od 11. jula do 22. decembra prošle godine, intervju je obavljen sa oko 300 zatvorenika, dok je anketirano njih 105.

Predstavljajući rezultate izvještaja, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović navela je da su medicinske sestre/tehničari prošli obuku za obavljanje humane fiksacije, ali da su u praksi uočeni problemi u primjeni naučenog humanog vezivanja.

“Trajanje ove mjere treba da se mjeri minutima, a ne satima, dok je pacijentima koji pate od akutne psihoze ili teške depresije potrebno obezbijediti neodložno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi”, rekla je ona.

Prema riječima Perović, zapaženo je i da se psihijatrijsko liječenje u Zavodu uglavnom svodi na tretman medikamentima, a gotovo kod polovine zatvorske populacije, 480 osoba, dijagnostikovan je neki vid mentalnog oboljenja ili poremećaja.

Komentarišući rezultate istraživanja, direktor ZIKS-a Milan Tomić istakao je da više ne postoji lista čekanja na psihijatrijski pregled u toj ustanovi.

“Psihijatrijski pregled i procjena psihičkog stanja novoprimljenih lica se obavlja u roku od 24 sata”, kazao je Tomić.

Kako je naglasio, za specijalnu zatvorsku bolnicu urađeno je idejno rješenje i studija izvodljivosti.

“Rok za izgradnju bolnice bio bi 2021, što bi značajno rasteretilo ove opravdane primjedbe u okviru cjelokupnog funkcionisanja zdravstvenog sistema”, istakao je Tomić, zaključivši da je predviđena suma za gradnju bolnice oko tri miliona eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR