13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Policajci se nečovječno ponašali u Baru

Društvo

Comments 1

Policajci se nečovječno ponašali u Baru

Izvor: Pobjeda

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Barska policija treba da pokrene postupak i utvrdi odgovornost jednog ili više policajaca koji su se nečovječno ponašali prošle godine prilikom privođenja jednog građanina kada su upotrijebili prekomjernu fizičku silu i nanijeli mu 15 tjelesnih povreda, navela je u mišljenju zamjenica ombudsmana Zdenka Perović.

Ona je pokrenula ovaj postupak povodom pritužbi građanina da su mu ugrožena ljudska prava i slobde u incidentu u Baru prošle godine, jer su mu, kako je ispričao ombudsmanu, policajci prilikom saobraćjne kontrole u više navrata zadavali teške udarce.

Zamjenica ombudsmana je tokom istražnog postupka zatražila izjašnjenje barske policije odakle su, međutim, odbacili optužbe da su policajci u ovom slučaju prekršili prava građanina.

Saopštili su da je tačno da je saobraćajna policija zaustavila te večeri automobil u kojem je građanin koji se žalio na njih bio sa još jednim momkom. Nakon obavljene provjere, kako su ispričali, saznali su da se radi o bezbjednosno interesantnim licima, odnosno da je riječ o pripadnicima jedne organizovane kriminalne grupe u Baru. Čekali su zato dolazak interventne policije da oni obave detaljnu provjeru. Tada je, kako kažu, momak koji se žalio ombudsmanu počeo da ih vrijeđa zbog čega su ga smjestili u policijsko vozilo kojim su krenuli u službene prostorije.

"U jednom trenutku, ničim izazvan, on je počeo da udara zatvorenom šakom u predjelu glave policijskog službenika koji se nalazio na mjestu iza vozača nakon čega ga hvata za okovratnik službene uniforme i pokušava da ga uguši... Potom je izašao iz vozila i pobjegao, ali su ga policajci stigli i lišili slobode uz upotrebu sredstava prinude," kazali su iz policije.

Zamjenica ombudsmana, međutim, smatra da policija u izjašnjenju nije dala uvjerljive dokaze kojim bi opravdala silu koja je primijenjena prema podnosiocu pritužbe, jer je on već bio pod kontrolom službenika policije. Ona je zato u preporuci zatražila od barske policije da preispita taj stav.

"I pored toga što je podnosilac pritužbe jake fizičke građe i moglo bi se prihvatiti da je pružao aktivan otpor, ombudsman zapaža da su ga privodila tri pripadnika interventne grupe što, takođe, ukazuje da se radi o službenicima dobre fizičke građe koji su spremni i obučeni za vješto obavljanje ovakvih intervencija, bez primjene prekomjerne fizičke sile," napisala je Perović

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Liberal

Dobro je što zamjenica Ombudsmana radi svoj podsao i štiti prava građana. Treba štitii i ustavna prava i kriminalaca. Međutim, Omudsman bi trebalo da štiti i prava policiajaca. Posebno od kriminalaca koji napadaju policiju. Ako je tačno što je uradio, trebalo je još više da ga "pozdrave".