Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Šta je sve Kneževiću blokirano: Stanovi, parcele na Sv. Stefanu, poslovni prostori, 15 firmi...

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda

Šta je sve Kneževiću blokirano: Stanovi, parcele na Sv. Stefanu, poslovni prostori, 15 firmi...

Odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću u finansijskoj istrazi blokirane su nepokretnosti koje se vode na njegovo ime, parcele i zgrade koje se upisane na kompanije u kojima je on stvarni ili vlasnik iz sjenke, a zabranjeno je i raspolaganje akcijama u 15 preduzeća, zbog osnovane sumnje da su stečene iz kriminalnih radnji – saznaje Pobjeda.

Specijalno državno tužilaštvo u opsežnoj finansijskoj istrazi došlo je do podataka koji ukazuju da nepokretnosti koje ima Knežević kao stvarni ili prikriveni vlasnik ne potiču iz legalnih finansijskih tokova, već da je do njih došao kriminalnim djelovanjem.

Zahtjev specijalne državne tužiteljke Lidije Vukčević da se blokiraju brojne nepokretnosti i akcije prihvatio je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović i donio rješenje kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnostima.

Kako Pobjeda saznaje, Kneževiću je zabranjeno da upravlja stanom na Svetom Stefanu i stanom u Podgorici, kao i parcelama i pašnjacima u Mojanovićima i Mahali.

Odbjeglom biznismenu blokirana je i imovina u 14 kompanija gdje je on vlasnik ili su na čelnim funkcijama osobe koje su sa njim u rodbinskim i prijateljskim vezama.

Zabrana korišćenja stavljena je na dvije parcele koje se vode na preduzeće Ekspo invest Budva, koje ima jednog zaposlenog – Duška Kneževića, a osnivač je Jadranski sajam. Ta kompanija je od juna 2017. u blokadi zbog neplaćenog poreza i taj dug do avgusta 2019. dospio je na 118.845 eura.

U finansijskoj istrazi „zapečaćene“ su brojne nepokretnosti i parcele koje su uknjižene na kompaniju Montenegro ekspres grupa iz Budve.

Na tu kompaniju vodi se poslovni prostor u Podgorici u naselju Kruševac, u Budvi sedam stambenih prostora – na Dubovici i Bijelom dolu, zabrana je i na tri poslovna prostora, stambenu poslovnu zgradu u Budvi, na Prijevoru je blokirana poslovna i stambena zgrada i ove nepokretnosti ne mogu da se koriste do okončanja postupka.

Jadranski sajam je jedan od osnivača Montenegro ekspres grupe koja ima troje zaposlenih, 248.277 eura prihoda u 2018. i 3,2 miliona eura kapitala. Jedan od akcionara je Kneževićeva firma iz Srbije Bezistan, potom Atlas banka, Atlas grupa i Atlas invest, kao i Atlas mont fond. Ta grupa ima 20.000 kvadrata zemljišta u Budvi, 8.300 kvadrata od čega 7.300 kvadrata poslovnog prostora i hiljadu kvadrata stanova.

Viši sud je prihvatio i da se zabrani upravljanje imovinom Atlas grupe u Podgorici gdje ima jednu parcelu. Atlas grupa, koja upravlja svim firmama, ima jednog zaposlenog, osnivač je Knežević. Ima prihod od 29 hiljada eura, milion eura kapitala i nije u blokadi.

Istražitelji su došli do podataka koji ukazuju i da su dvije parcele koje su upisane na preduzeće „Mogren Hil“ Budva stečene iz nezakontih tokova. ,,Mogren Hil“ je u blokadi za 211 hiljada eura i ima 4,2 miliona veći dug od vrijednosti firme, a vlasnik je 31 hiljade kvadrata zemljišta u Budvi, koje je kompletno pod teretom. Osnivač ,,Mogren Hila“ je Atika lend.

U finansijskoj istrazi blokirane su i nepokretnosti Atlas hotels grupe Bar, među kojima je parcela u Baru i hotel, na Topolici pet parcela, u Baru poslovni prostor, u Sutomoru dvije parcele i dvije zgrade, na Svetom Stefanu dva poslovna prostora, u Petrovcu parcela, u Golubovcima parcela i više objekata čija je ukupna površina 93.174 metra kvadratna. Atlas hotels grupa ima 12 zaposlenih, a nastala je privatizacijom hotela „Princes“ sa 67 zaposlenih. Hotelska grupa ima 1,9 miliona prihoda, a prijavljuju 9,5 miliona eura kapitala.

Sudija za istrage usvojio je i zahtjev tužiteljke Lidije Vukčević da se zabrani korišćenje imovine koja je uknjižena na Jadranski sajam Budva. Blokirana je poslovna zgrada, građevinska parcela u Budvi, na Slovenskoj plaži zemljište, više poslovnih i jedna stambena zgrada. U Reževićima i Dubovici blokirane su parcele.

Jadranski sajam organizovan je kao akcionarsko društvo koje zapošljava 10 radnika, ima prihod od 727.931 euro i kapital od 18,6 miliona. Predsjednik odbora direktora je Duško Knežević. U Budvi su takođe blokirane i dvije parcele kompanije ,,Mogren garden“. Takođe, dva prostora koja se vode na kompaniju Montenegroberza „zapečaćena“ su, kao i poslovni objekat koji se vodi na ,,CG broker - diler“.

Sudija je usvojio i prijedlog Tužilaštva da se ne mogu koristiti nepokretnosti i parcele kompanije Atlas invest – četiri poslovna prostora na Svetom Stefanu i zgrada, više parcela u Kolašinu, u Baru zemljište i stambeno-poslovna zgrada, u Podgorici zemljište i stambeni prostori, u Budvi stambeni prostor i parcela... Osnivač Atlas investa je Duško Knežević, ima 11 zaposlenih, prihod od 73.152 eura, kapital od 28 miliona eura, u blokadi je četiri dana za 6.237.222,92 i duguju 87,3 hiljade eura poreza.

U finansijskim provjerama privremena zabrana korišćenja stavljena je i na dio hotela „Princes“ u Baru, čiji je suosnivač Atlas hotel grup Bar povezan sa okrivljenim Kneževićem.

Zapečaćen je i poslovni prostor firme Montenegro holding investment d.o.o. Podgorica. Tužilaštvo je smatralo, a što je i vijeće Višeg suda usvojilo, da je potrebno staviti zabranu korišćenja na više zgrada koje se vode na Ekspo Budva, kao i nepokretnosti koje se vode na Opštu bolnicu Meljine, Herceg Novi – devetnaest poslovnih, nekoliko nestambenih prostora i „pomoćne zgrade“. AKCIJE Istražitelji su nakon finansijske istrage blokirali i akcije u kompanijama: Jadranski sajam, Atlas grupa, Montenegro berta, Atlas invest, Atlas fin, Atlas hotels grupa, Montenegro ekspres grupa, Društvo za upravljanje privatizaciono-investicionim fondom Atlas Mont, Hemagro limited, Hemagri East Limited Kipar, Fiesta Investments LTD, Cosmos Panama, ZIF Atlas mont a.d. Podgorica, CG broker -diler a.d.

Kako Pobjeda saznaje, zabranjeno je otuđenje i raspolaganje akcijama ili udjelom u tri kompanije – Atlas fin, Atlas invest, Atlas grupa – gdje je Knežević stopostotni vlasnik. Osim finansijske istrage, protiv Kneževića se vodi više krivičnih postupaka zbog osnovane sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja je utajila poreze i doprinose, prala novac i učestvovala u brojnim drugim finansijskim zloupotrebama.

Za njim je raspisana crvena međunarodna potjernica, a prema vlastitim tvrdnjama, on se nalazi u Londonu, odakle je od početka pokretanja istraga najavljivao objelodanjivanje informacija i video snimaka kompromitujućih za čelnike vlasti uz tvrdnju da je on žrtva političkog progona.

Ostavi komentar

0/300