6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konjević o izboru Stankovića: Najbolje da podnese ostavku

Hronika

Comments 1

Konjević o izboru Stankovića: Najbolje da podnese ostavku

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Tužilački savjet je izborom Ivice Stankovića preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u instituciju Tuzilaštva a ovaj čin će imati nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini, ocijeno je zamjenik SDP-a Raško Konjević nakon što je Tužilački savjet za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca izabrao je Ivicu Stankovića.

"Tužilaštvo bi trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava i zato afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tuzilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji.

Današnjom odlukom nastavlja da se širi takva slika jer umjesto da obezbjede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da g-dinu Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optuzbe koje su došle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno", saopštio je on.

Kako je dodao, umjesto da afirmiše princip objektivne odgovornosti ovim je afirmisan princip zarobljene institucije. Njega čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi.

"Elementarna pravila profesionalnog ponašanja bi nalagala da na istragu ne može da utiče niko, a ne da osoba protiv koje se iznose javne optužbe bude izabrana za starješinu organa. Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće nemati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama. Današnjom odlukom je Tužilački savjet preuzeo odgovornost za stanje u Tužilaštvu i nesagledive posljedice koje će izavati ovakva odluka sa aspekta povjerenja javnosti u tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini", ocijenio je Konjević.

Ivici Stankoviću bi, zaključuje Konjević, nakon svega, ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon ovoga izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Elf

BRAVO! Tacno je Dusko Knezevic moze da slaze i svasta ljudima smjesti. Sigurna sam da laze za Stankovica , kao sto laze za Djukanovica i torbu, ali gospodin Konjevic je sve ijepo objasnio - i sta i kako . BRAVO !!!!