6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Nijedan potez se nije mogao preduzeti bez Duška Kneževića"

Hronika

Comments 0

"Nijedan potez se nije mogao preduzeti bez Duška Kneževića"

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Dugogodišnja saradnica Duška Kneževića Brankica Bašović tvrdi da je odluke o poslovnim potezima, kojim je za 1,9 miliona eura oštećena kompanija „Global karbon“, a čiji je osnivač IBM banka, donosio upravo Duško Knežević, piše Pobjeda.

"Kada su u pitanju preduzeća u okviru Atlas grupe, a koja je osnovao Knežević, nijedna radnja se nije mogla preduzeti bez njegove dozvole i odluke. On je bio upoznat sa svim detaljima poslovanja kompanija koje je osnovao – navodi se u optužnici za predmet Global karbon koju je potpisala specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, prenosi Pobjeda.

Prema stavu Tužilaštva, Duško Knežević, koji se nalazi u bjekstvu, označen je kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1.942.000 eura.

OPTUŽNICA

Kako navodi ovaj list, osim Kneževića na optužnici su se našli bivši izvršni director Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica ,,Global karbona“ Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su ,,Atika land“ i ,,Mogren hil“, Brankica Bašović.

Biljana Bašović se tereti da je direktni izvršilac poslova kojim je oštećena IBM banka, dok se Nikolić, Dašić i Brankica Bašović terete za zloupotrebu službenog položja putem podstrekavanja, piše Pobjeda.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.

Prema navodima optužnice, Knežević je osnovao kriminalnu organizaciju koja je u period od 2008. do 2017. godine nezakonito sticala dobiti i moć pri čemu su korišćene privredne i poslovne strukture. Prema kriminalnom planu Kneževića povezane kompanije i poslovne banke formiraju preduzeća u koja ulažu novac koji kasnije transferišu na nezakonit način, piše ovaj list.

Grupa koju je predvodio odbjegli biznismen za 1,9 miliona eura oštetila je firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM.

IBM i Atlas banka posredstvom „Global karbona“ omogućavali su kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona. Karbon nikad nije kupljen, a krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj.

Knežević je davanjem pozajmice od milion eura stranoj kompaniji Mega Gulf Investments Holdings Limited, koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Formalno bila direktorka ,,Global karbona“, a radila u marketingu druge firme

Kako navodi ovaj list, Biljana Bašović je u istrazi kazala da ju je Duško Knežević formalno postavio za izvršnu direktorku u novoformiranoj kompaniji ,,Global karbon“, a da će u stvari raditi poslove marketinga u ,,Atlas investu“ što je i radila od 2008. do 30. novembra 2018. godine.

Knežević joj je rekao da će se ta kompanija baviti trgovinom hartija od vrijednosti na berzama u zemlji i inostranstvu, da će ona biti ovlašćeno lice za zastupanje, dok će Đorđe Đurđić biti ovlašćeno lice za trgovinu HOV.

Biljana Bašović je prema navodma iz optužnice tvrdila da nikada nije gledala što potpisuje jer je imala povjerenja u poslovne saradnike ali i Invest banku koju su kontrolisale druge institucije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR