16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lakićević Đuranović na sudu: Nebulozna optužba, zavjera Spaić i pritisak Uljarević

Izvor: Foto: Fos media

Hronika

Comments 0

Lakićević Đuranović na sudu: Nebulozna optužba, zavjera Spaić i pritisak Uljarević

Izvor: fosmedia.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ovo je jedinstven slučaj da se branim od nebulozne optužbe da sam prepisala rad od studenta kome sam predavala, kazala je suspendovana profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović na suđenju povodom optužbe da je plagirala diplomski rad svog bivšeg studenta Đorđija Drinčića.

Optužena profesorica je kazala da ne priznaje krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

"Prema pravilima univerziteta, specijalistički rad nije autorsko djelo studenta", kazala je sutkinji Nadi Rabrenović, prenosi Fos. 

Za nju je optužba posljedica pritiska NVO Centar za građansko obrazovanje.

"Na čelu te NVO se nalazi Daliborka Uljarević, koja je u sukobu sa mnom već 10 godina, iz njoj znanih razloga" navela je na sudu.

Ona je navela da tužilac Vukas Radonjić nije prihvatio nijedan od sedam dokaza koje je predložila, pa neće odgovarati na njegova pitanja. Kazala je da je njen rad na Kopaoničkoj školi prava zapravo koautorski rad sa studentom Drinčićem, ali je zaboravila da ga navede kao autora.

"Jedini sam profesor koji predaje Evroatlantske integracije na Pravnom fakultetu, a meni se stavlja na teret da sam prepisala nešto što je od mene poteklo."

Ona je sutkinji kazala da student na specijalističkim studijama ne mora da položi, za razliku od magistarskog i doktorskog rada, već može da dobije i ocjenu F (nedovoljan). Za Lakićević Đuranović specijalistički rad podrazumijeva brojne konsultacije studenta sa profesorom, upućivanje na sudsku praksu, propise...

"Tek nakon te sprovedene procedure, mentor svojim potpisom odobrava odbranu rada", kazala je optužena profesorica.

Ona je objasnila i da student nema predmet Metodologija izrade naučnog rada, već tek na magistarskim studijama, pa tek tada je u mogućnosti da objasni pojam nauke, naučne metode, metode istraživanja, navede pravila pisanja naučnih radova, te da samostalno napiše naučni rad.

Lakićević Đuranović je kazala da specijalistički rad ne podliježe zahtjevima za nečim novim i originalnim, ne predstavlja autorsko djelo.

"Ne podliježe kontroli stručnih tijela UCG, konkretno stručni organ Vijeće fakulteta, podliježe samo jednoj provjeri, to je mentorovoj, za razliku od magistarskog i doktorskog rada koji podliježu kontroli, pa Vijeće imenuje komisiju".

Ona je navela u svojoj odbrani da specijalistički rad nije individualna duhovna tvorevina studenta, jer je od početka uključena u njegovu izradu.

Krivičnu prijavu protiv Lakićević Đuranović podnio je CGO. Optužena profesorica je kazala da objavljeni naučni rad nije prijavila za izbor u zvanje.

"Iako su mediji stvorili sliku da sam samo profesor doktor samo na osnovu spornih devet stranica rada. Nikakve koristi nijesam imala na Kopaoničkoj školi od ovog rada, niti sam ga uvrstila u svojoj biografiji niti bibliografiji", kazala je ona.

"Jedini sam doktor pravnih nauka u Crnoj Gori koji je polagao predmet Evroatlantske integracije", navela je na sudu.

Za nju je 83 odsto studentskog rada sudska praksa i citati.

"Posvetila sam Drinčiću više vremena nego kod značajnog broja drugih studenata, pa je to podrazumijevalo moje aktivno učešće, jer je mijenjan naslov, sadržaj, prva, druga, treća, konačna verzija", navodi Lakićević Đuranović.

Kako je objasnila, ona mu je dala sav materijal, odnosno spornih 83 odsto materijala, te da je tu bilo materijala sa njenih predavanja.

"Autorsko djelo je i govorno djelo, a kao profesor univerziteta moj posao predavača podrazumijeva i predavanja, u sklopu kojih sam predavala te slučajeve prakse, te sam mu dala saglasnost za korišćenje".

"Moja najveća i jedina greška zbog koje sam izložena ovakvom progonu je što prilikom slanja materijala za štampu sam izostavila njegovo ime", kazala je optužena profesorica.

Na pitanje branioca Gorana Velimirovića zašto je Komisija sugerisala Drinčiću da promijeni stav o koautorstvu, ona je kazala:

"U pitanju je zavjera protiv mene na čelu sa dekanicom Anetom Spaić. Ona ima osvetnički odnos prema meni otkako je izabrana za dekanicu, jer želi da predaje moje predmete koji su aktuelni".

Tužilac Vukas Radonjić je istakao primedbu da stavljanje profesorice pod optužbu nije uslijedilo zbog pritiska, već postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

"A to je uslijedilo iz iskaza Drinčića koji je naveo da ona nije svojim stvaralačkim radom učestvovala u izradi njegovog rada, već jedino kao mentor, što su dva različita angažovanja", naveo je Radonjić.

Tužilac je naveo i da je postojao izvještaj Komisije Pravnog fakulteta, te da je dužan da preduzme gonjenje kada postoji osnovana sumnja.

"I ranije je CGO podnosio krivične prijave, a koje su odbacivane, što nije nailazilo na odobravanje podnosioca niti dijela javnosti", i dodao:

"Ali državni tužilac nikada neće raditi pod pritiskom već isključivo na osnovu zakona."

Tužilac je istakao da motivi nijesu ni utvrđivani jer nijesu obilježje krivičnog djela.

"Jer joj se ne stavlja na teret pribavljanje koristi. Da stavlja, onda bi odgovarala za teži oblik krivičnog djela", naveo je Radonjić.

Optužena profesorica je istakla da je tužilac često učestvovao na skupovima CGO-a, koji je podnio krivičnu prijavu protiv nje, a posljednji put 7. septembra.

"Tako je, više puta, godinama unazad", naveo je tužilac.

Optužena ipak nije tražila izuzeće, jer kako je rekla, vjeruje u nezavisno sudstvo.

"Podigao je optužnicu u rekordnom roku kao da sam ubica, dan pred početak školske godine i mojih predavanja", navela je profesorica Lakićević Đuranović.

Drinčić je naveo da ne postoji zavjera protiv profesorice.

"Kamo sreće da je aktivna saradnja postojala. Kad sam je pitao rekla mi je 'snađite se', pa sam se sam snalazio za literaturu, sudsku praksu...", naveo je Drinčić.

Nemoguće je da se napravi takva greška, koliko god posla ima, pa da moje ime ne navede kao koautora. To je krupan propust i takav krupan previd nije moguće napraviti, po mom sudu, kazao je on. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR