11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin pozvao na dijalog o VDT-u

Izvor: Foto: Screenshot

Hronika

Tag Video
Comments 0

Pažin pozvao na dijalog o VDT-u

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Kaže da nije imao dilemu da li izručiti Sinđelića

Nikada nijesam imao dilemu da Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj, kazao je danas u Skupštini potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. 

"Nikada nijesam imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne detalje sa vaše strane imao priliku da čujem na račun svoje ličnosti u vezi sa tim", kazao je on obraćajući se poslaniku DF-a Predragu Bulatoviću, dodajući da je "samo legalista koji nije smio da prejudicira proceduru". 

"Vidjeli ste da kad je to prešlo u moju nadležnost vrlo brzo se završilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure", kazao je on.

Da li ćemo imati VDT-a uskoro i da li će to biti profesionalac koji će moći da odgovori na sve izazove, zavisi i od vlasti i od opozicije, kazao je Pažin. 

"Nemojte mi zamjeriti da je odgovornost na opoziciji i veća jer se traži visoka kvalifikovana većina. Nema nikakve dileme da DPS i koalicija žele izbor VDT-a i svjesni smo da to sami ne možemo sprovesti i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne želim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno i savjesno da obavlja tu funkciju. 

Otvorite dijalog na tu temu i dajte da razgovaramo i izaberemo VDT-a", kazao je Pažin. 

"Dajte da pokrenemo reforme po dubini, izmjenom zakona a ako treba i Ustava i dajte da ne govorimo sa partijskih pozicija nego da se ponašamo kao odgovorni pojedinci", kazao je Pažin. 

Pažin je kazao i da izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima donose značajne novine na planu jačanja mehanizama za borbu protiv transnacionalnog kriminala.

"Potpredsjednik je objasnio da se glavna novina predloženih izmjena Zakona odnosi na utvrđivanje nadležnost Vrhovnog državnog tužioca za formiranje zajedničkih istražnih timova, kao jednog od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, naveo je, unapređuje se procedura izručenja, odnosno sprječava mogućnost zloupotrebe prava na međunarodnu zaštitu", navodi se u saopštenju iz njegovog Kabineta.

Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, Pažin je rekao da nova zakonska rješenja obezbjeđuju dodatne garancije za zaštitu dostojanstva, prava i interesa lica prema kojima je pokrenut postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i lica kojima je poslovna sposobnost oduzeta.

"Kao značajna novina, predviđena je obaveza suda da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti i provjerava da li i dalje postoje razlozi za oduzimanje poslovne sposobnosti. Potpredjsednik Pažin je naglasio da su kvalitetu predloženih zakonskih rješenja značajno doprinijele sugestije NVO Udruženje mladih sa hendikepom, koje su uvažene i uvrštene u predlog zakona.

Predstavljajući Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u međunarodnom prometu, potpredsjednik je saopštio da se predloženim zakonom propisuje jednostavnija procedura ovjere javnih domaćih i stranih javnih isprava, dodajući da će novi zakonski tekst zamijeniti važeći zakon iz 1973. godine", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR