Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Veljović udaljio policajce iz Interventne zbog prebijanja Varvara

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: RTCG

Veljović udaljio policajce iz Interventne zbog prebijanja Varvara

Uprava policije je, postupajući po preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, udaljila iz interventnih jedinica policijske službenike koji se dovode u vezu sa prekoračenjem ovlašćenja nakon fudbalske utakmice izmedu Sutjeske i Budućnosti u u Nikšiću, 3. aprila ove godine.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije su saopštili da će se, shodno izdatoj preporuci, pristupiti intenzivnijim situacionim provjerama i obukama službenika interventnih jedinica svih centara bezbjednosti.

"Obuke će se fokusirati na postupanja policijskih službenika prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu i rada policijskih službenika u emocionalno stresnim i napetim situacijama uz primjenu policijskih ovlašćenja - konkretno sredstva prinude u zakonskim okvirima, ali i postupanja policijskih službenika sa licima lišenim slobode, od trenutka lišenja do predaje nadležnim organima", piše u saopštenju.

Uprava policije je saopštila da policijski službenik u obavljanju svojih poslova mora da postupa u skladu sa načelima utvrđenim Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i kodeksom i da je prilikom upotrebe sredstava prinude, a naročito upotrebe oružja, dužan da vodi računa o ograničenjima i pokaže najveći stepen uzdržanosti.

Kako se navodi u saopšternju, Savjet je na osnovu snimaka i službene dokumentacije prepoznao dvije pojedinačne situacije u kojima je došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice nakon fudbalske utakmice.

"Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja prema građanima A.I. i Đ.R, navijačima iz Podgorice. Savjet je ocijenio da su pojedinačni postupci policijskih službenika CB Nikšić i CB Podgorica prema dvojici građana neprihvatljivi i opasni, ukazuju na odsustvo svijesti o ljudskom dostojanstvu i opravdanom i srazmjernom policijskom djelovanju. Bez obzira na okruženje u kojem su djelovali, na postojanje neprijateljske orjentacije dijela navijača, policijski službenik, bez ličnih pristupa, treba biti svjestan da djeluje u ime države koja ima obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane", istakli su iz Savjeta.

Takođe, Savjet je pozvao Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da se javno oglasi o statusu istraga zlostavljanja u ta dva konretna slučaja i ukaže na moguće probleme u izviđaju ukoliko oni postoje.

"Sporost tužilačke istrage u konkretnom slučaju se negativno održava na povjerenje javnosti ne samo u krivično-pravnu zaštitu već i na ugled policije", dodaje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300