10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Juretić želi da se vrati prostoriju u kojoj je ranije boravio sa ostalima

Izvor: Foto: FOS

Hronika

Comments 0

Juretić želi da se vrati prostoriju u kojoj je ranije boravio sa ostalima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Tvrdi da ga niko ne muči,te da su medijski navodi netačni.

Povodom slučaja pritvorenika Vladana Juretića koji je u centru medijske pažnje zbog objavljenog snimka, koji dovodi u sumnju da je od drugih pritvorenika došlo do nepropisnog postupanja prema Juretiću u prostoriji u kojoj su zajedno bili smješteni, ponovo su se ogllasili iz UIKS-a.

Kako kažu, Juretić je saopštio da su medijski navodi netačni, te da želi da bude vraćen u prostoriju u kojoj je ranije boravio sa ostalima.

''Napominjemo da pritvorenik V. J. koji je trenutno premješten u jednokrevetnu prostoriju, u svim kontaktima sa službenicima UIKS-a, svojim advokatom i predstavnicima Kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odlučno negirao da je bio izložen bilo kakvom zlostavljanju od strane drugih pritvorenika. 

Štaviše, imenovani pritvorenik je više puta, i pisanim putem i usmeno, zahtijevao da bude vraćen u prostoriju u koju je ranije bio smješten sa ostalim pritvorenicima, tvrdeći da medijski navodi o njegovom navodnom zlostavljanju nijesu tačni i da je nepravedno, bez svoje krivice, izmješten i izolovan od ostalih pritvorenika''- saopšteno je iz UIKS-a.

Kako dodaju, dosadašnja saznanja do kojih su došli nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ne ukazuju da je u odnosu na pritvorenika V. J. došlo do bilo kog oblika torture, ali će konačnu ocjenu o navedenom dati nadležno tužilaštvo koje je povodom navedenog događaja formiralo predmet.

 ''Pritvorenik V. J. je u razgovoru sa predstavnicima Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda negirao navode o zlostavljanju iz obljavljenog teksta, o čemu je Institucija Zaštitnika informisala javnost. Takođe, u cilju provjere navoda koji se odnose na postupanje pritvorenih lica prema pritvoreniku V. J., Uprava UIKS-a je ostvarila komunikaciju sa advokatom imenovanog pritvorenika, koji nas je u vezi sa navedenim pisanim putem obavijestio da je u više navrata sa imenovanim razgovarao o uslovima u kojima je smješten i odnosu drugih pritvorenika prema njemu. Prilikom tih razgovora, prema zvaničnom obavještenju advokata, pritvorenik V. J. nije saopštio da ima bilo kakvih problema sa drugim pritvorenicima, niti ima potrebu da bude premješten u drugu prostoriju, kako je navedeno u obavještenju advokata''- navedeno je u saopštenju.

Takođe, ističu da nijesu tačni navodi koje su prenijeli pojedini štampani mediji, da je on u prethodnom periodu izbjegavao da koristi pravo na šetnju u zatvorskom krugu, već , kako navode, Juretić, od trenutka prijema u Istražni zatvor Podgorica redovno ostvaruje svoja prava, između kojih i pravo na boravak na otvorenom prostoru.

Takođe, prikupljena su operativna saznanja, pregledani snimci, i uzete izjave od svih pritvorenih koji su bili smješteni u istoj prostoriji sa Juretićem, u odnosu na nova saznanja do kojih se došlo uvidom u predmetne snimke, nakon čega se pristupilo detaljnoj analizi prikupljenih materijalnih dokaza na osnovu kojih će biti donijeta odluka o eventualnom pokretanju postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

''Ističemo, da prikupljeni materijali između ostalog ukazuju koji pritvorenici su se obraćali pritvoreniku V. J., na predmetnim snimcima i ko je od pritvorenika napravio sporni video zapis. Podsjećamo, da je poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode predmet posebne pažnje u Upravi, te da će se u saradnji sa drugim nadležnim državnim institucijama temeljno i do kraja ispitati svako saznanje u odnosu na konkretni slučaj, koji može ukazivati na bilo koji oblik torture ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja u odnosu na imenovanog pritvorenika ili nekog drugog lica. Takođe, Uprava za izvršenje krivčnih sankcija je uputila poziv predstavniku  NVO Građaska alijansa i predstavniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da u skladu sa zakonitom procedurom ostvare posjetu pritvoreniku V. J. u Istražni zatvor Podgorica''- zaključeno je u saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR