23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Holandski sud oslobodio okrivljenog jer razgovor sa „Skaja“ nije potkrijepljen drugim dokazima

Izvor: pixabay ilustracija

Hronika

Comments 1

Holandski sud oslobodio okrivljenog jer razgovor sa „Skaja“ nije potkrijepljen drugim dokazima

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Holandski sud u Gerderlandu juče je izrekao presudu kojom je oslobodio okrivljenog za preprodaju droge, uz obrazloženje da komunikacija na Skaj aplikaciji, na kojoj je Tužilaštvo temeljilo optužnicu, nije dokaz.

Advokat Damir Lekić je ocijenio da je ovo, nakon presude Evropskog suda pravde u Luksemburugu, redovan slijed događaja.

"I ukazuje da će materijal pribavljen posredstvom Skaj aplikacije, a koji je dostavljen od Republike Francuske u malo, odnosno nimalo država, biti dokaz Evrope. To se posebno odnosi na Crnu Goru u kojoj nijedan od uslova po presudi suda u Luksemburgu nije ispunila da bi se eventualno materijal pribavljen posredstvom Skaj aplikacije mogao koristiti kao dokaz, pri čemu je i više nego izlišno govoriti o tome da li se ove dvije presude imaju primijeniti u Crnoj Gori. Naravno da imaju, a naročito kad i ostale razvijene i demokratske nastrojene države zapadne Evrope ubrzo budu donosile iste presude čije pravo, demokratiju i sve standarde teži da baštini i Crna Gora",  ocijenio je Lekić.

Sud je obrazlažući ovu presudu naveo da razgovor sa Skaj aplikacije nije prihvatio jer nijesu potkrijepljeni drugim dokazima - odnosno da ne postoji veza između onoga što proizilazi iz komunikacije u vezi sa optužbama i stvarnosti.

Naime, prema navodima optužnice, okrivljeni se tereti za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet više vrsta droge: kokaina, heroina, MDMA, amfetamina, metamfetamina…

Optuženi se teretio da je u nekoliko navrata u periodu od 17. juna do 23. decembra 2020. godine preprodavao drogu u Nijkerku i okolini.

Prije izricanja presude, tužilaštvo je zauzelo stav da su tokom suđenja dokazane njihove optužbe i zatražilo da se optuženom izrekne kazna zatvora od 24 mjeseca, od kojih je šest mjeseci uslovno, sa rokom provjere od tri godine.

Tužilac je u završnim riječima istakao da je osumnjičeni koristio Skaj aplikaciju, te da se iz analize presretnute komunikacije zaključuje da je bio umiješan u trgovinu raznim vrstama lakih i teških droga.

"Osumnjičeni je bio majstor za sve. Pored toga, kod osumnjičenog je 31. oktobra 2023. godine pronađena veća količina novca. To ukazuje da je osumnjičeni i 2023. godine bio umiješan u trgovinu drogom",  kazao je tužilac obrazlažući predlog za osuđujuću presudu.

Sud je, sa druge strane, ukazao da se dokazi za optužbe zasnivaju na podacima dobijenim od hakovanja Skaj aplikacije.

"Dosije predmeta sadrži veliki broj Skaj poruka koje je izvršila policija, a koje su poslate i primljene preko naloga koji je policija pripisala osumnjičenom. Sud napominje – zajedno sa javnim tužiocem – da ovi razgovori uključuju višestruke kontrakontakte i da se u razgovorima često raspravlja o temama u vezi sa drogom. Pitanje koje stoji pred sudom je, međutim, da li je u ovom slučaju ispunjen zakonski minimum dokaza. Sud je mišljenja da to nije slučaj. Na kraju krajeva, svi dokazi potiču iz jednog te istog izvora, odnosno Skaj ECC komunikacije",  navode iz holandskog suda.

Oni su istakli da razgovore koji su vođeni preko Skaj ECC-a, Tužilaštvo nije potkrijepilo nikakvim drugim dokazima.

"Među osumnjičenim nije pronađena droga i nema drugih dokaza koji bi pokazali da se ono što se pominje u razgovorima zaista dogodilo. U tom smislu, nema veze između onoga što proizilazi iz razgovora u vezi sa optužbama i stvarnosti. To znači da se sadržaj poruka ne može testirati. Sud smatra da stoga ne postoje pravni dokazi za krivična dela za koja se tereti optuženi zbog čega ga oslobađa od svih optužbi",  navodi se u presudi.

Po ocjeni suda, ni okolnost da je kod osumnjičenog 14. jula 2020. godine pronađena plastična kesa u kojoj je bilo oko 800 grama kanabisa, takođe ne pruža potrebnu podršku, sada kada je osumnjičeni za to već neopozivo osuđen i je osuđen na osnovu Član 68. Krivičnog zakonika Holandije ne može se ponovo goniti (pa samim tim i osuđivati) za ovo djelo.

"Konačno, pronalazak gotovinskog iznosa od skoro 28.000,00 eura 31. oktobra 2023. godine, tri godine nakon perioda za koji se tereti, takođe ne pruža tražene potkrepljujuće dokaze, pošto dokazi u spisu ne pokazuju da je ovaj novac zarađen od strane komisije krivična djela za koja se tereti u predmetnom period",  kazali su iz holandskog suda.

U vezi sa navedenim, sud je posebnim rješenjem od osumnjičenom ukinuo istražni zatvor.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Milan

Pa to je već 100 puta rečeno, da to nije dokaz, samo smjernica u prikupljanju dokaza. Ali se treba obratiti Medj. sudu sa zahtjevom da se ispuste Katnić, Čadjenović i ostali koje drže u zatvoru bez dokaza, mimo svih rokova. Takva država hoće u EU