23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilac Šoškić ignoriše preporuke sudskog vijeća

Izvor: Pobjeda

Hronika

Comments 2

Tužilac Šoškić ignoriše preporuke sudskog vijeća

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji vodi istragu protiv bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, nije postupio po smjernicama i zahtjevu vijeća Višeg suda koje je u obrazloženju odluke o produženju pritvora okrivljenima navelo da je neophodno saslušati svjedoke u što kraćem roku, piše Pobjeda. 

- Vijeće ovog suda imalo je u vidu činjenicu da kada je pritvor okrivljenima određen po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st.1 tač. 2 ZKP-a da je svjedoke neophodno saslušati u što kraćem roku, budući da je isto prioritetno za postupanje, bez obzira na značaj ostalih sprovedenih dokaznih radnji koje vijeće ovog suda ne dovodi u pitanje - navodi se u obrazloženju tročlanog sudskog vijeća Višeg suda od 13. maja.

Vijeće su činili bivši predsjednik Višeg suda Boris Savić, aktuelni predsjednik te institucije Zoran Radović i sutkinja Vesna Kovačević.

Oni su prihvatili prijedlog Specijalnog tužilaštva o produženju pritvora Katniću i Lazoviću za još dva mjeseca i tu odluku je potvrdio Apelacioni sud.

I nakon 20 dana od jasnog ukaza vijeća Višeg suda tužilac Šoškić nije saslušao sve svjedoke, navodi list. 

Prema informacijama Pobjede, iskaz u svojstvu građanke još nije dala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, dok su ostali svjedoci koji su predloženi naredbom za sprovođenje istrage dali izjave.

U odluci vijeća Višeg suda od 13. maja navedeno je i da je pritvor određen radi „otklanjanja opasnosti od uticaja na svjedoke“ službenike Uprave policije Miodraga Žižića i Nikole Janičića i specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Vijeće ukazuje da su Žižić i Janičić saslušani i da se „javila dodatna potreba za saslušanjem“ novih svjedoka – službenika Uprave policije Milovana Pavićevića, Veska Damjanovića, Aleksandra Boškovića i Katnićevog kuma Branka Martinovića. Prema informacijama Pobjede, svi su dali izjave u svojstvu građanina. Još se čeka svjedočenje Jovićević i nije poznato zašto tužilac Šoškić nije uzeo izjavu i od nje.

Vijeće Višeg suda se osvrnulo i na tezu Specijalnog državnog tužilaštva da „postoji mogućnost uticaja i na okrivljene Radoja Zvicera, Ljuba Milovića i Duška Roganovića sa ciljem iznošenja odbrana koje bi bile u interesu okrivljenih“.

- Međutim, vijeće ovog suda nalazi da taj pritvorski osnov ne stoji u odnosu na navedana lica, a s razloga što okrivljeni ne mogu trpjeti negativne posljedice ni u kom pogledu, pa ni u smislu produženja pritvora iz tog razloga jer nije izvjesno da li će i eventualno kada Zvicer, Roganović i Milović, koji se nalaze u bjekstvu, biti dostupni nadležnim organima – navodi se u obrazloženju vijeća Višeg suda.

Katnić i Lazović uhapšeni su 14. aprila po nalogu SDT-a jer je, kako iz te institucije tvrde, bivši policijski funkcioner osnovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Katnić, bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, Lazovićev sin Petar, a sve „da bi radili u korist Radoja Zvicera“.

Između ostalog, Lazović i Katnić, takođe, sumnjiče se za nezakonito skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i njegovom bliskom saradniku Marku Miljkoviću, te i za neoptuženje Novljanina Duška Roganovića, koji je, prema evidencijama bezbjednosnog sektora, jedan od visokorangiranih članova kavačke grupe.

Odmah nakon hapšenja Katnić je stupio u štrajk glađu jer smatra da je proces koji vodi tužilac Šoškić politički motivisan i montiran.

Podsjećamo, predstavnik nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanje posjetio je Katnića 18. maja, nakon čega su iz te NVO preporučili rukovodiocima Vrhovnog državnog tužilaštva i Višeg suda da mu pritvor treba zamijeniti blažom mjerom i ukazali na njegovo loše zdravstveno stanje.

Tek nakon deset dana vrhovni državni tužilac Milorad Marković izdao je obavezujuće uputstvo za sve tužioce da što hitnije postupaju u pritvorskim predmetima, ali to očito nije uticalo na tužioca Šoškića da ubrza saslušanje svjedoka u postupku protiv bivšeg glavnog SDT-a, piše Pobjeda. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR