22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VDT domaćin regionalnog foruma o prekograničnoj borbi protiv kriminala

Izvor: VDT

Hronika

Tag Gallery
Comments 0

VDT domaćin regionalnog foruma o prekograničnoj borbi protiv kriminala

Autor: Antena M

  • Viber

Vrhovno državno tužilaštvo, u saradnji sa projektom Western Balkan Criminal Justice (WBCJ),  na inicijativu vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, organizovalo je u Budvi prvi regionalni Konsultativni forum vrhovnih i specijalnih tužilaca regiona na temu poboljšanja prekogranične saradnje u krivičnom pravu na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju navode da je dvodnevni Konsultativni forum organizovan u cilju neposredne razmjene informacija od značaja za prevazilaženje izazova u praksi u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije.

"Skup je okupio 30 učesnika iz država Zapadnog Balkana i Evropske agencije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima (EUROJUST) iz Haga", saopšteno je iz VDT-a. 

Foto: VDT 

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković ocijenio je da pravosudne institucije država Zapadnog Balkana pred sobom imaju važan zadatak - da efikasnom saradnjom, zasnovanom na povjerenju, stanu na put svim oblicima organizovanog, prekograničnog kriminala i korupcije.

„Taj cilj ćemo brže i lakše ostvariti unapređenjem međusobne i saradnje sa međunarodnim partnerima, poput EUROJUST-a. Ta saradnja mora da bude direktna, brza i jednostavna, lišena često dugotrajnih birokratskih procedura. Svjesni smo da oni protiv kojih se borimo, učinioci krivičnih djela, takve procedure ne poznaju, za njih ne postoje granice, nacionalne i vjerske razlike. Oni se veoma lako i brzo udružuju u cilju ostvarivanja profita. Upravo ta činjenica, svima nama, tužilaštvima svih država regiona, nameće potrebu da budemo efikasniji i upućeniji jedni na druge, da jačamo međusobno povjerenje, da pokažemo institucionalnu snagu i odlučnost za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, ocijenio je vrhovni državni tužilac.

Predsjednik EUROJUST-a Ladislav Hamran istakao je da su partneri na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za EUROJUST.

“Potencijal naše saradnje potvrđuje i sve veći broj slučajeva koji je 2023. godine iznosio 708 istraga u kojima su učestvovali tužioci i sudije sa cijelog Zapadnog Balkana. Uz podršku Projekta Evropske unije za krivično pravosuđe na Zapadnom Balkanu, radujem se daljoj integraciji naših partnera u sigurnosni lanac EU”, naveo je Hamran.

U okviru Konsultativnog foruma vrhovni državni tužilac Milorad Marković održao je bilateralne sastanke sa vrhovnim i specijalnim tužiocima država regiona. Tema sastanaka, kojim je prisustvovala i zamjenica vrhovnog državnog tužioca i tužiteljka za vezu sa EUROJUST-om Jelena Đaletić, bilo je unapređenje regionalne saradnje u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konsultativnom forumu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, tužioci za vezu sa EUROJUST-om, kao i Western Balkan Criminal Justice projektni tim.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR