23 °

max 27 ° / min 16 °

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

29° / 16°

Subota

06.07.

30° / 20°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 23°

Utorak

09.07.

35° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borović i Martinović: Prijedlog PES-a za izmjene ZKP-a besmislen

Hronika

Comments 2

Borović i Martinović: Prijedlog PES-a za izmjene ZKP-a besmislen

Autor: Antena M

  • Viber
Prijedlog PES-a o izmjeni ZKP-a je besmislen i njim se krše prava okrivljenih, poručuju pravnici.

Prijedlog PES-a o izmjeni Zakonika o krivičnom postupku kojim se pritvor okrivljenima za najteža krivična djela može povećati do pet godina zatvora je besmislen i narušava ljudska prava okrivljenih, ocijenili su za Antenu M advokati Borivoje Borović i Nikola Martinović.

Borović je kazao da se novim predlogom Zakona krše prava okrivljenih na pravično i fer suđenje.

"Sve ide na štetu samih okrivljenih. A ukoliko u ovim situacijama za ovakve slučajeve sve vrijeme postoje pritvori, zašto se nema snage da se uvede kao obavezan oblik jemstva i za ovu vrstu krivičnih djela? Tako bi se milionskim iznosima mogao nadoknaditi budžet Crne Gore ukoliko bi okrivljeni pobjegli. Ovdje se radi o jednoj represiji, a ne smijemo zaboraviti, da je pritvor samo mjera obezbjeđenja pristupa okrivljenog. Zato kažem, bolji bi bio princip da se uvede jemstvo koje bi obezbijedilo i sudske takse i sami budžet sudu", kazao je sagovornik Antene M.

Za bolje funkcionisanje pravosudnog sistema potrebna su, kaže Borović, ulaganja.

"Ovako dolazi do manipulacija sa svih strana, i u strani tužioca i branioca, koji iz nekih svojih razloga često nerazumno opstruišu krivične postupke. Nije u skladu sa principima evropskog zakonodavstva, ne vodi se pravično i fer suđenje i krši se i princip evropske konvencije ljudskih prava i sloboda, da je princip suđenja u razumnom roku. Dakle, nesposobnost, haotičost u pravosusuđu se mora rješavati ulaganjem u izbor novih sudija, novih tužilaca, čak mora da postoji zgrada za te velike predmete", poručio je Borović.

Martinović:  Političari u Crnoj Gori nisu sposobni da rješavaju probleme

Advokat Nikola Martinović navodi da je ovakav pristup pravu politički a ne stručni.

"Takav predlog niko u Evropi, ko se bavi ljudskim pravima i ko se uopšte bavi pravom, ne može prihvatiti kao primjeren, već je sasvim izvjesno da naići na osudu", smatra Martinović.

To je, kako ističe, očigledan primjer da političari u Crnoj Gori nisu sposobni i nemaju kapaciteta da rješavaju probleme.

"A problem je to što sudovi ne mogu da ispoštuju rok od tri godine i to znači da mi zbog nekog problema u pravosuđu, umjesto da ga rješavamo, mi produžavamo rokove i na taj način podržavamo crnogorske sudove u njihovoj sporosti", zaključuje Martinović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

marjan

Crnogorka Znaju da zavrse ono sto im se naredi. smisao ove inicijative ja da Katnic i Cađenovic ne izađu zivi iz zatvora. Jer, ne postoji nigdje, osim na Gvatanamu, i u Kini i Sjevernpj Koreji da mozes ljude zatociti 5 godina bez presude. Cilj je daljnja fasizacija Crne Gore

Crnogorka

PES ne zna nista i nema dobre pravnike vec samo one koji hoce da prilagođavaju propise njihovim potrebama.Da su dobri pravnici nebi mnogo zakonskih propisa unakaradili i ostavili novoj garnituri da radi mnogo na ispravljanju i usklađivanju sa ustavom CG.