22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnovni sud povodom tuča na Cijevni i Koniku: Sudija odbio predlog za određivanje pritvora zbog odsustva osnovane sumnje da su učinili krivično djelo

Hronika

Comments 0

Osnovni sud povodom tuča na Cijevni i Koniku: Sudija odbio predlog za određivanje pritvora zbog odsustva osnovane sumnje da su učinili krivično djelo

Autor: Antena M

  • Viber

Potvrđeno je rješenje sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici kojim je odbio predlog za određivanje pritvora osumnjičenim M.M., M.D., H.D., i Č.L. zbog odsustva osnovane sumnje da su učinili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje i krivično djelo teška tjelesna povreda, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Osumnjičeni su, kako dodaju, negirali krivična djela stavljena im na teret, a oštećena lica nisu uopšte saslušana ni pred policijom ni od strane državnog tužioca.

"Osumnjičeni P.M. nije saslušan u ovom predmetu, pri čemu u odnosu na to lice nije ni stavljen predlog za određivanje pritvora, budući da je lišen slobode i zadržan povodom krivičnog djela pokušaj ubistva, koje je u nadležnosti Višeg suda.

Osumnjičeni se terete da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje zbog nacionalne i etničke pripadnosti, u kojem pravcu nije do sada prikupljen ni jedan dokaz od strane tužilaštva, pri čemu je jedan od osumnjičenih lice islamske vjeroispovijesti koji je bio u društvu ostalih osumnjičenih", dodaju u saopštenju. 

U cilju tačnog, potpunog i objektivnog informisanja javnosti, a povodom teksta koji je portal “CDM”, " Vijesti" objavili dana 15.07.2024. godine, pod naslovom “Nema pritvora za izazivače tuča na Cijevni i Koniku: Brutalno i bez ikakvog povoda, vrijeđali i prijetili na nacionalnoj i vjerskoj osnovi”, ukazuju da pritvor ne predstavlja kaznu već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenih lica u određenom postupku.

"To što je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio predlog za određivanje pritvora osumnjičenima M.M., M.D., H.D., i Č.L., ne znači da je iste oslobodio od optužbe, kako se to želi predstaviti od strane kvalifikovanog punomoćnika - advokata u javnosti, njegovim reagovanjem na odluku suda. Tako je nedopustivo javnosti predstavljati pritvor kao "kaznu" kojom se navodno šalje poruka "tolerancije" na nasilje, jer se uticaj na učinioca (specijalna prevencija) kao i uticaj na druge (generalna prevencija) isključivo postiže krivičnim sankcijama, a nikako pritvorom, koji ne predstavlja vrstu krivične sankcije, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. S toga će sud svakako nastvaiti samostalno, zakonito i nezavisno obavljati svoju nadležnost, a svi ostali su dužni da se pridržavaju kako pretpostavke nevinosti osumnjičenih lica tako i načela sudske nezavisnosti.

Iz navedenih razloga je sporni tekst bio u suprotnosti sa navedenim načelima, kao i  pozivanje krivičnog vijeća ovog suda da "sagleda sve činjenice i okolnosti ovog slučaja", budući da su pred sudom svi jednaki i da se svaki slučaj sagledava u skladu sa Ustavom i Zakonom kako od strane vijeća tako i od strane sudije pojedinca", kažu iz Osnovnog suda.

Sudija za istragu je, kažu, odbio predlog za određivanje pritvora M.M., M.D., H.D., i Č.L. zbog odsustva osnovane sumnje da su učinili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje i krivično djelo teška tjelesna povreda.

"Osumnjičeni su negirali krivična djela stavljena im na teret, a oštećena lica nisu uopšte saslušana ni pred policijom ni od strane državnog tužioca. Osumnjičeni P.M. nije uopšte saslušan u ovom predmetu, pri čemu u odnosu na to lice nije ni stavljen predlog za određivanje pritvora, budući da je lišen slobode i zadržan povodom krivičnog djela pokušaj ubistva, koje je u nadležnosti Višeg suda. Osumnjičeni se terete da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje zbog nacionalne i etničke pripadnosti, u kojem pravcu nije do sada prikupljen ni jedan dokaz od strane tužilaštva, pri čemu je jedan od osumnjičenih lice islamske vjeroispovijesti koji je bio u društvu ostalih osumnjičenih.

Povodom žalbe državnog tužilaštva, rješenje sudije za istragu je potvrđeno, jer je isto donijeto u svemu u skladu sa zakonom i stanjem u spisima predmeta", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR