16 °

max 18 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

18° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Oslobođena ruska državljanka – Interpol odradio posao suda

Izvor: Arhiva

Hronika

Comments 0

HRA: Oslobođena ruska državljanka – Interpol odradio posao suda

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Ruska državljanka Inga Pellinyagra, koja se od 23. jula u Crnoj Gori nalazila u ekstradicionom pritvoru, oslobođena je iz pritvora i otputovala je nazad u Italiju. Njoj je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Goran Šćepanović, rješenjem ukinuo pritvor, koji joj je prvobitno odredio, pošto je INTERPOL odustao od potjernice protiv nje, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava HRA.

“Generalni sekretarijat INTERPOL-a je odlučio da “evidentiranje podataka sadržanih u zahtjevu (_Rusije_, prim. HRA) ne bi bilo u skladu sa čl. 2(1) Statuta INTERPOL-a”. Pomenuta odredba propisuje da je cilj INTERPOL-a da obezbjeđuje saradnju kriminalističkih policija u duhu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. INTERPOL je učinio ono što je ranije trebalo da učini sam sud u Crnoj Gori – da oslobodi osobu koja je imala status izbjeglice, zabilježen u važećoj putnoj ispravi”, kažu u HRA.

U HRA ističu da je odluka istražnog sudije Višeg suda u Podgorici i vijeća tog suda da osobu kojoj je Italija dala izbjegličku zaštitu zadrže u ekstradicionom pritvoru dvije nedjelje bila suprotna ljudskim pravima, kako je to sad pokazao i INTERPOL.

“HRA se nada da će sudovi u Crnoj Gori ubuduće samostalno obezbijeđivati poštovanje prava izbjeglica na osnovu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. HRA je Ingi Pellinyagra-ji u ovom postupku obezbijedila pravnu pomoć uz pomoć advokata Dalibora Tomovića i fondacije Sigrid Rausing Trust”, zaključuju u HRA.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR