17 °

max 23 ° / min 17 °

Srijeda

25.09.

23° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Utorak

01.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspostavljen Registar predofila: U evidenciji 98 osoba

Izvor: RTCG

Hronika

Comments 2

Uspostavljen Registar predofila: U evidenciji 98 osoba

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Ministarstva pravde saopštilis su da su službenici Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju uspješno završili unos podataka u posebnu evidenciju, odnosno Registar za lica osuđena za krivična djela protiv polne slobode učinjena na štetu maloljetnika u skladu sa članom 123 a Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Uvođenje evidencije propisano je izmjenama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu 8. januara 2022. godine", navode iz Ministarstva. 

Registar, pojašnjavaju, sadrži sljedeće podatke o osuđenom licu i to: ime i prezime; jedinstveni matični broj; adresu prebivališta i boravišta; podatke o zaposlenju; podatke o osobenim znacima; podatke o krivičnom djelu i krivičnoj sankciji koja mu je izrečena; podatke o pravnim posljedicama osude.

"Ministarstvo pravde nadležno je za vođenje posebne evidencije. Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati. Podaci iz posebne evidencije mogu se dati sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica o kome se vodi posebna evidencija, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici policije, kada je to potrebno za vršenje poslova iz njene nadležnosti. Osim toga, podaci iz posebne evidencije mogu se, na obrazložen zahtjev, dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posljedice osude", saopštili su iz Ministarstva pravde. 

Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa djecom dužni su, pojašnjavaju iz Ministarstva, da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa djecom, upisano u posebnu evidenciju.

"Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom", navode u saopštenju. 

Dodaju da je na osnovu dostavljenih pravosnažnih presuda od strane sudova u Registru počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika u ovom trenutku evidentirano je 98 lica.

"Ministarstvo pravde želi da se zahvali sudovima koji su doprinijeli uspešnoj realizaciji ovog projekta. Ovaj projekat predstavlja samo jedan od koraka ka sveobuhvatnoj digitalizaciji i unapređenju efikasnosti pravosudnog sistema. Ministarstvo će nastaviti rad na poboljšanju sistema, a podaci kojima raspolaže Ministarstvo biće dostupni ovlašćenim subjektima", zaključuju u sapštenju. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ovaj propis je sporan od samog donošenja. Po njemu se kažnjavaju i uvode u evidenciju lica koja su samo na internetu gledala dječju pornografiju. Većina njih nije bila svjesna da je to nešto kažnjivo. Ovim se nije dobio odgovor da li su oni zaista pedofili ili samo vole da gledaju bizarne stvari.