16 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apelacioni sud ukinuo presudu Janjiću: Smatraju da je Viši sud napravio više povreda krivičnog postupka

Hronika

Comments 0

Apelacioni sud ukinuo presudu Janjiću: Smatraju da je Viši sud napravio više povreda krivičnog postupka

Autor: Antena M

  • Viber

Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda protiv optuženog Darka Janjića, kojem se na teret stavljalo stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Janjić je tom presudom bio osuđen na tri godine i osam mjeseci, no Apelacioni sud uvažio je žalbu Janjićevog branioca.

"Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore u postupku odlučivanja o žalbi, prvostepeni sud je počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku, jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude. Takođe, prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni", ističe se u obrazloženju Apelacionog suda. 

Zbog bitnih povreda krivičnog postupka, po ocjeni Apelacionog suda Crne Gore, prvostepena presuda se za sada ne može sa sigurnošću ispitati.

"Niti se mogu prihvatiti činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda, zbog čega je ukidanje iste bilo nužno. Ocijenjeno je i da je prilikom određivanja pravne kvalifikacije produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, povrijeđen Krivični zakonik na štetu optuženog", dodali su.

Kažu i kako je Viši sud počinio povredu krivičnog zakona i "time što je odluku o prihvatanju SKY ECC komunikacije zasnovao na sadržini odluke Ustavnog savjeta Francuske broj 2022-987 QPC od 08.04.2022.godine, a da pri tom u istu nije izvršio uvid".

"A to je u suprotnosti sa odredbom čl.370 st.1 ZKP-a, koja obavezuje sud da presudu zasniva samo na činjenicama i dokazima koji su neposredno izvedeni na glavnom pretresu ili su sadržani u zapisnicima, odnosno drugim materijalima, koji su u skladu sa ovim zakonikom na glavnom pretresu pročitani i na odgovarajući način izneseni", naglasili su oni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR