19 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Transparentnost sudova uslov za izgradnju povjerenja javnosti

Izvor: Screenshot/Mina

Hronika

Comments 0

Transparentnost sudova uslov za izgradnju povjerenja javnosti

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Transparentnost je uslov za izgradnju povjerenja javnosti u rad sudova, koji na medije treba da gledaju kao na strateške partnere.

To je poručeno sa okruglog stola „Komunikacija između sudstva i medija; Standardi slobode izražavanja i distribucije informacija o krivičnim postupcima“, koji su organizovali Programska kancelarija Savjeta Evrope (SE), Vrhovni sud i Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković kazala je da je saopštavanje informacije u trenutku kada se događaj dešava, tačno, potpuno i jasno za sve one koji je primaju, od posebnog značaja.

“Jedino to dovodi i doprinosi transparentnosti sudova, što je uslov izgradnje povjerenja javnosti u njegov rad", rekla je Vučković.

Ona je poručila da se mora voditi računa o zaštiti osnovnih ljudskih prava pojedinaca uz pronalaženje suptilnog odnosa između interesa javnosti da zna, sa jedne strane, i pojedinca da druge strane.

Vučković je istakla da javnost treba da bude upoznata sa ključnim informacijama o radu sudova, tačnim, ažurnim i provjerenim informacijama o njegovom radu, u cilju osigravanja vladavine prava, posebno u prevenciji i upravljanju u kriznim situacijama.

Prema njenim riječima, stepen zaštite osnovnih prava i sloboda građanina odražava vladavinu prava.

Kako je navela, poseban značaj u izvještavanju imaju sudovi.

"Za postupke koji su u toku, informacije koje daju treba da svako razumije, naročito kada se izvještava o visoko senzitivnim stvarima”, kazala je Vučković.

Prema njenim riječima, sudovi na medije treba, a i gledaju kao na strateške partnere u kreiranju pozitivnog stava javnosti.

“U dosadašnjem toku procesa preporučili smo usvajanje akcionog plana sa strategijom u cilju efikasnosti i učinkovitosti, i pohvaljujemo takav pristup”, rekla je Vučković.

Šefica Programske kancelarije SE u Podgorici Lejla Dervišagić kazala je da su pravosuđe i mediji osnovni temelji demokratskog društva.

Ona je kazala da je nezavisno pravosuđe preduslov za vladavinu prava, a sloboda izražavanja i sloboda medija, pravo na pružanje i pravo na informaciju, jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Vladavina prava i poštovanje ljudskih prava su temelji demokratskog društva”, dodala je Dervišagić.

Ona je poručila da je saradnja između pravosudnih institucija i medija veoma važna.

“Transparentnost pravosuđe je neophodna za sticanje povjerenja građana u pravosudne institucije i mediji u tome mogu da imaju ključnu ulogu”, rekla je Dervišagić.

SE je, kako je dodala, kroz projekte sa EU počeo izradu strategije za sudove i Sudski savjet za 2023-2026. godinu.

“Pravo na pravično suđenje, pretpostavka nevinosti, pravo na privatnost i pravo na informaciju zaštićeni su Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i prilikom izvještavanja balans između tih prava i prava na informaciju je veoma kompleksan”, rekla je Dervišagić.

Sutkinja Vrhovnog suda i glavna sutkinja portparolka Vesna Jočić rekla je da samo tačna, precizna, blagovremena i transparentna informacija može za rezultat imati korektnu i profesionalnu saradnju sudova sa medijima.

Ona je istakla da se moraju uzeti u obzir sva zakonska ograničenja koja sudovi moraju poštovati.

„Građenje korektnih i odnosa uzajamnog povjerenja, a koji su isključivo u interesu prava javnosti da zna, moraju da rješavaju i pravosuđe i mediji“, naglasila je Jočić.

Ona je rekla da je zbog toga Vrhovni sud, uz neprocjenjivu pomoć programske kancelarije SE i saradnjom sa Centrom za obuku u sudstvu i tužilaštvu, organizovao dnodnevni okugli sto, kako bi vidjeli gdje se razumiju, a gdje ne.

„Nadam se maksimalnoj otvorenosti predstavnika medija i sudstva, kako bismo definisali smjernice za buduću saradnju“, navela je Jočić.

Vršiteljka dužnosti direktorice Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Maša Adžić, rekla je da edukacija na ovu temu doprinosi jačanju kapaciteta sudstva, kroz uspostavljanje dobrih praksi u odnosima sa javnošću, što ima za cilj postizanje većeg stepena povjerenja javnosti u sudstvo.

„Pravosuđe i mediji imaju u ostvarivanju svoje društvene uloge isti zahtjev - da budu slobodni i nezavisni“, navele ja Adžić.

Prema njenim riječima, pravo na slobodu izražavanja i informisanja je jedan od temelja svake demokratije, a glavno polazište treba da budu ljudska prava.

„Svako ima pravo na ostvarivanje svojih prava u krivičnom postupku, kao i što svako ima pravo na privatnost. Kada dođe do sukoba interesa koje štite članovi 6, 8 i 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, neophodno je obezbijediti ravnotežu i postići balans između tih prava“, rekla je Adžić.

Ona je kazala da je transparentnost važna garancija pravičnog suđenja.

„Mediijima se mora omogućiti da izvještavaju o krivičnim postupcima, kao i o tome kako sudovi rade svoj posao u suzbijanju kriminala“, rekla je Adžić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR