14 °

max 22 ° / min 14 °

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

23° / 16°

Četvrtak

17.10.

19° / 17°

Petak

18.10.

19° / 16°

Subota

19.10.

20° / 13°

Nedjelja

20.10.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borović: Držati u pritvoru ljude koji su odavno mogli pobjeći je zlonamjerno i besmisleno

Izvor: PR Centar

Hronika

Comments 0

Borović: Držati u pritvoru ljude koji su odavno mogli pobjeći je zlonamjerno i besmisleno

Izvor: Portal ETV

Autor: Antena M

  • Viber

Poznati beogradski advokat Borivoje Borović kazao je za portal ETV da predstavlja ruganje pravdi produženje pritvora bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću, odnosno osnov te odluke Višeg suda.

Protiv Katnića i Lazovića je specijalni državni tužilac Miloš Šoškić u petak, dva dana prije isteka šest mjeseci, podnio optužni akt koji ih tereti za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Optužnicom Lazoviću se na teret stavlja i pranje novca.

Viši sud je prihvatio prijedlog tužioca Šoškića pa je Katniću pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela, a Lazoviću zbog opasnosti od bjekstva i naročito „teškog izvršenja krivičnog djela“.

Advokat Borović je u razgovoru za portal ETV kazao da smo postali svjedoci da Viši sud prihvata prijedloge Tužilaštva bez obzira da li su oni osnovani ili nijesu a tako je u slučaju Katnića i Lazovića kojima je u subotu sud produžio pritvor. 

- Da li postoje neke od radnji krivičnog djela u to se sada ne bih upuštao ali držati u pritvoru zlonamjerno ljude koji su čak i u godinama, a prije toga su imali priliku da pobjegnu i da se udalje iz zemlje i da sarađuju međusobno i sa drugim okrivljenim je potpuno besmisleno. Mislim da se radi o zloupotrebi tužilaštva u političke svrhe i to konkretno u ovom predmetu kada je riječ o pritvoru – naglasio je Borović.

On se osvrnuo i na pritvorski osnov koji je stavljen Katniću - opasnost od ponavljanja krivičnog djela što je, prema riječima advokata, potpuno besmisleno, jer on više nije tužilac. 

Advokat je ukazao da ga ovaj predmet protiv Katnića i Lazovića podsjeća na neke slučajeve koji su se ranije dešavali u Srbiji a isto su bili predmeti iz organizovanog krimanala.

- Bio sam učesnik u sedam predmeta koji su formirani pred Specijalnim tužilaštvom u Srbiji i to nakon promjene vlasti. Nakon prvostepenih osuđujućih presuda u drugom stepenu su svi oslobođeni zato što nijesu figurirali dokazi koji se oslanjaju na zakon. I danas imamo suštinski neke komunikacije (skaj komunikacije) koje žele da ozakone jer su bez ikakve naredbe tužilaštva i suda ljudi prisluškivani. To predstavlja masovan nadzor stanovništva u Crnoj Gori i o tome su svi advokati detaljno objašnjavali, dakle, nemamo nijedan konkretan dokaz za ova krivična djela u ovom predmetu, a sa druge strane neke radnje koje žele da podvedu pod krivična djela mislim da nemaju taj karakter. Dakle neću se miješati u sam optužni akt, govorim o povredama ljudskih prava i sloboda – kazao je Borović, ponavljajući da navod da bi mogli ponoviti krivično djelo ili pobjeći predstavlja ruganje pravdi.

Prema riječima Borovića, kada se nema dokaza za osnovno krivično djelo i kada se želi ostaviti u pritvoru onda su izmislili „naročito teško izvršenje krivičnog djela“ što praktično predstavlja biće krivičnog djela.

- Ako je za to optužen onda mu to ne mogu ponovo stavljati na teret kao poseban osnov za samo produženje pritvora. Dakle vrlo profesionalno ovo razmatram i radi se o jednoj besmislici koju nadam se da će uskoro osporiti pravosuđe kada počne sudski postupak – zaključio je Borović.

Katnić i Lazović od 14. aprila su u pritvoru, a Specijalno tužilaštvo ih tereti da su bili dio kriminalne organizacije, odnosno radili za mafiju i zloupotrijebili službeni položaj.

Lazovića sumnjiče da je bio na čelu kriminale grupe, čiji su članovi postali Katnić, zatim i specijalni tužilac Saša Čađenović, te Lazovićev sin Petar Lazović, službenik policije. 

Tužilac Šoškić pokušava da dokaže da je ova grupa, umjesto u interesu države, radila u korist Radoja Zvicera, jednog od vođa kavačke kriminale grupe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR