11 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

23.10.

23° / 11°

Četvrtak

24.10.

21° / 14°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

20° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za pola godine 20 pritužbi na pravosuđe

Hronika

Comments 0

Za pola godine 20 pritužbi na pravosuđe

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Pravosudni inspektori Ministarstva pravde izvršili su niz kontrola u prvoj polovini 2024. godine, nadgledajući rad sudova, tužilaštava, javnih izvršitelja i notara. Postupili su po 20 pritužbi i predstavki građana i pravnih lica na rad pravosudnih organa. To su podaci iz priloga Vlade Crne Gore za redovni godišnji izvještaj Evropske komisije.

U periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine, inspektori su sproveli redovni nadzor u sedam osnovnih sudova, Sudu za prekršaje u Bijelom Polju i sedam odjeljenja za prekršaje, kao i u Vrhovnom sudu, Višem sudu u Bijelom Polju i Upravnom sudu.

Prilikom kontrola, uočene su nepravilnosti u jednom osnovnom sudu i jednom sudu za prekršaje.

"Nadzor je sproveden i nad poslovima tužilačke uprave u šest osnovnih državnih tužilaštava i Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. U ovom slučaju, nijesu zabilježene nepravilnosti. Što se tiče nadzora nad zakonitošću rada javnih izvršitelja, izvršene su kontrole nad osam izvršitelja, pri čemu je uočena jedna nepravilnost. U istom periodu, podneseno je 12 pritužbi na rad javnih izvršitelja, od kojih su 10 riješene i ocijenjene kao neosnovane, dok su dvije pritužbe još uvijek u procesu", kaže se u prilogu Vlade Crne Gore.

Kontrola nad radom notara bila je opsežnija, sa ukupno 32 sprovedene inspekcije. Pronađene su nepravilnosti kod dva notara, a od pet podnesenih pritužbi, tri su riješene i ocijenjene kao neosnovane, dok se dvije još uvijek razmatraju.

Plan racionalizacije pravosudne mreže i proaktivne mjere Vrhovnog suda

Vlada je usvojila 17. maja Plan racionalizacije pravosudne mreže, koji predviđa ukidanje manjih, neodrživih sudova u Žabljaku i Danilovgradu, uz otvaranje novih odjeljenja sudova u Pljevljima i Podgorici, čime bi se optimizovala pravosudna mreža u skladu sa promjenama u društvu i ekonomiji, dodaju. 

Vrhovni sud je, u okviru ovog plana, donio i mjere za poboljšanje rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, zaduženog za suđenja u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.Formirana je komisija sastavljena od sudija Vrhovnog i Apelacionog suda koja nadzire predmete starije od tri godine, kao i predmete od hitne prioritete, sa ciljem ubrzanja postupaka i poštovanja prava na suđenje u razumnom roku, navedeno je. 

"Ove mjere predstavljaju važne korake u jačanju efikasnosti i odgovornosti pravosudnog sistema Crne Gore, a inspekcijski nadzori pokazuju jasnu namjeru Vlade i pravosudnih organa da se zakonitost i transparentnost rada sudova, tužilaštava, javnih izvršitelja i notara podignu na viši nivo", zaključuje se. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR