22 °

max 22 ° / min 16 °

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 16°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić: Mafiju bih razbio do temelja da nijesam nasilno razriješen

Izvor: PR centar

Hronika

Comments 1

Katnić: Mafiju bih razbio do temelja da nijesam nasilno razriješen

Izvor: ETV

Autor: Antena M

  • Viber

Nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kategorično su negirali sve navode specijalnog tužioca Miloša Šoškića da su svoje službene položaje podredili kavačkom kriminalnom klanu te i da su oni skinuli zabranu ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Njihove odbrane su navedene u optužnici koja je napisana na 297 strana a koju je protiv njih podigao tužilac Šoškić.

U optužnom aktu, u koji je Portal ETV imao uvid, navedeni su iskazi svjedoka, razgovori koji su presretnuti između više osoba, odbrane Katnića i Lazovića. 

U nastavku objavljuju i detaljne iskaze visokih policijskih funkcionera o akciji skidanja zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića. 

Lazović je, kako se navodi, u optužnom aktu formirao kriminalnu organizaciju tokom 2020. godine čiji su članovi postali Katnić, Lazovićev sin Petar Lazović, službenik Uprave policije, i specijalni tužilac Saša Čađenović kao i druge za sada neidentifikovane osobe. Cilj ove navodne grupe je, kako piše u aktu Tužilaštva, bila saradnja sa kriminalnom organizacijom Radoja Zvicera koji slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana.

LAZOVIĆEVO ODBACIVANJE OPTUŽBI

Lazović je u odbrani istakao da nikada u životu nije poslao nijednu poruku, niti se kod njega mogao porukama ozbiljan posao rješavati. Naglasio je da je stavljanje i skidanje zabrane bilo u nadležnosti Sektora kriminalističke policije, a ne u njegovoj. On je naveo da nikoga nije zvao da se skidaju mjere zabrane ulaska već je od svog najbližeg saradnika obaviješten da Belivuk i Miljković dolaze u Crnu Goru. 

Lazović je kategorično negirao da je pozajmio pare Pljevljaku Darku Šariću te i da je njegov sin imao uticaja na njega kada su ozbiljne stvari u pitanju. 

Tužilac Šoškić smatra i da bi se Lazović odrekao lakše porodičnih veza i pobjegao ukoliko bi se našao na slobodi. Da podsjetimo: Lazović je mjesec prije hapšenja poslao otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću u kojem je naveo da im je na raspolaganju za sva pitanja, i ostavio im broj telefona i adresu.

Između ostalog bivši visoki policijski funkcioner je naveo da za svo oružje ima dozvolu, da su četiri okvira sa 114 komada municije kalibra 7, 62 milimetara nađeni na tavanu kuće njegovog oca i da ne zna kome pripadaju. 

Lazović je pred tužiocem Šoškićem saopštio i da se bavi poljoprivredom – da prodaje jagnjad i rakiju i da osobe koje mu održavaju imanje ne znaju kome on i kada prodaje rakiju.

KATNIĆ vs ŠOŠKIĆ

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kategorično je negirao navode tužioca Šoškića i naglasio da prije njihovog dolaska u Crnu Goru, nije čuo za prezimena Belivuk i Miljković, te i da nije znao da su oni ušli u Crnu Goru.

- Srpska služba, ona duboka država o kojoj sam često govorio, organizovala je i poslala dvojicu kriminalaca, ozbiljnih i teških, da bi ih ovamo lišili života što se ispostavilo tačnim – naveo je Katnić u odbrani.

On je objasnio da srpska policija pozvala kolege iz Crne Gore i da su dogovorili da ih puste da uđu i da prate što će da rade. Bivši glavni specijalni tužilac kategorično je odbacio tvdnje tužioca Šoškića da je radio u interesu kavačkog kriminalnog klana i u prilog tome naveo da je optužio na destine osoba iz te mafijaške kriminalne organizacije. 

Prema riječima bivšeg glavnog specijalnog tužioca, on je planirao hapšenje Zvicera, takođe, bio je blizu i bivšem policajcu Ljubu Miloviću ali je obaviješten da je on već „na mjerama“.

- Prema Ljubu Miloviću su određene bile mjere tajnog nadzora ali se ne mogu sjetiti koliko su trajale, već samo da nijesu dale rezultat, ali smo pratili tok Milovićevog novca, njegove račune, kako bi došli do podataka. Imali smo podatak da ima dvadeset miliona i imao sam dvije osobe, dva svjedoka saradnika koja su Miloviću bila jako bliska – ispričao je Katnić.

On je objasnio da je Milović na mjerama tajnog nadzora bio 2017. godine kada su saznali za novac, ali se nije mogao sjetiti da li je u tom predmetu bilo nekih obavještenja prikupljenih od građana. Takođe nije isključio mogućnost da je u tom predmetu stigla zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći od pravosudnih organa Francuske.

MILOVIĆ, ZVICER, ROGANOVIĆ...

Katnić je naveo da je prvi put za Milovića čuo krajem 2017. godine i to dok je sjedio u hotelu „Moskva“ gdje je vidio jednog čudnog čovjeka za kojeg mu je prijatelj iz Beogradu rekao da je Milović.

Nakon toga je, kako je objasnio, Jovanki Krunić saradnici u SDT koja je radila sve ekonomske analize u predmetima organizovanog kriminala i korupcije rekao da ima jednu osobu koja „radi“ neki novac, nakon čega je Krunić našla za Milovića podatke „za jedno 20 miliona eura“. Između ostalog Krunić je došla i do podatka da je Milović bio posrednik u kupovini banke ali tu nijesu mogli „da ga uhvate“ – do kupovine nije došlo i novac sa računa Milovića vraćen je u matičnu banku. On je bio kategoričan i da je i dalje nastavio da radi na slučaju Milović.

Pojasnio je da je informacije o Miloviću dobio od partnerskih službi iz inostranstva. Bivši glavni specijalni tužilac je otkrio da je Milović imao veze sa srpskom službom navodeći da pet tona droge nije moguće prebaciti iz Crne Gore, preko Srbije a da za to ne zna srpska služba.

- Kada mi je tužilac Saša Čađenović rekao da bi Milovića saslušao kao građanina rekao sam mu da to ostavi i da ću ja. To je koliko se sjećam bio januar i možda bih ga pratio još dvije godine i kada bih vidio da je istina sve što sam procijenio - razbio bih sve, od vrha do dna – kazao je Katnić. On je rekao da je u tome spriječen jer je u međuvremenu na silu razriješen. 

U odbrani je detaljno objasnio i zašto Novljanin Duško Roganović član kavačke kriminalne grupe nije procesuiran ističući da su netačni navodi da je zloupotrijebio službeni položaj. Specijalni tužilac Čađenović je, kako je objasnio, danonoćno šest mjeseci radio na slučaju procesuiranja više osoba iz Herceg Novog i došao je do svjedoka saradnika.

- Pokušvali smo da prikupimo dokaze protiv Roganovića i tužiocu Čađenoviću sam davao instrukcije da službenici idu u sva tužilaštva i policiju i vide da li ima neka prijava da je zaustavljen, zadržavan, procesuiran i privođen za krivično djelo neovlašćena proizvodnja i držanje i stavljanje u promet opojnih droga, ali do tih dokaza nijesmo došli – ispričao je Katnić.

On je naveo i da je od Čađenovića i policajaca iz Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala tražio da mu pročitaju izjavu što je svjedok Milan Kankaraš izjavio. Između ostalog pitao ih je „jesu li utvrdili da li je negdje bilo zapljenje droga ili da su uhvatili Roganovića sa makar 200 grama droge“ 

Katnić ih je pitao da li postoji neka komunikacija koja može dovesti Roganovića u vezu sa švercom droge, na što su mu rekli da nemaju, već da je svjedok saradnik  rekao da ima „subjektivni osjećaj da Roganović prodaje drogu i ništa više nije rekao“.

 - Rekao sam im da nastave prikupljati dokaze kako bi Roganović bio uhapšen – naglasio je Katnić.

Katnić i Lazović uhapšeni su 14. aprila i od tada su u pritvoru. Nakon podizanja optužnice specijalni tužilac Šoškić je predložio produženje pritvora Katniću i Lazoviću što je Viši sud prihvatio.

ŠOŠKIĆEV PRITVOR: KAZNA PRIJE PRESUDE

- Opravdano je da se okrivljenima produži pritvor nakon podizanja optužnice, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor i određen – naveo je Šoškić u optužnici.

Tužilac Šoškić smatra da je Katniću i Lazoviću „lakše da se odreknu porodičnih veza i da ih održavaju dok se nalaze u bjekstvu, nego da se suoče sa dugotrajnom jedinstvenom kaznom“. 

U optužnici je navedeno da Lazović u slučaju da se nađe na slobodi može pobjeći i zatražiti pomoć u bjekstvu i skrivanju u inostranstvu gdje mu živi i kćerka. Za Katnića takođe Šoškić navodi da u slučaju da se nađe na slobodi može pobjeći i zatražiti pomoć u bjekstvu i skrivanju u inostranstvu. U slučaju Katnića tužilac Šoškić je otišao korak dalje i analizirao njegov odnos sa sinom na osnovu sms poruke koja se odnosi da su jedan drugom čestitali Novu godinu „tek“ 5. januara. Tužilac Šoškić na osnovu toga daje ocjenu da njegov sa sinom nije „blizak i nije takav da bi zbog tog odnosa odlučio da ostane u Crnoj Gori“.

Šoškić obrazlaže i da sve okolnosti ukazuju da bi Katnić mogao učiniti krivično djelo odnosno ostvariti prijetnje jer je tokom odbrane postupajućem tužiocu rekao „viđećete što će vas snaći, viđećete, viđećete“. 

 - U odbrani je naveo da je i organizatorima kriminalnih organizacija upućivao prijetnje da će im zaklati muško dijete u kolijevci. Osim toga u pismima Katnić prijeti i ministru unutrašnjih poslova kada kaže: „Ne tražite zlo, jer ono dođe i bez poziva, a zlo ne traži dozvole“. Imajući u vidu da je Katnić osoba za koju postoji osnovana sumnja da je civile povređivala i mučila a što proizilazi iz naredbe o sprovođenju istrage SDT – navodi se u optužnom aktu. 

Šoškić obrazlaže svoj prijedlog i time što je kod Katnića pronađena veća količina oružja i municije, a što „sve ukazuje da je Katnić sklon nasilju, da vješto rukuje oružjem i da do njega lako dolazi, uz činjenicu da nije pronađeno oružje za koje je municiju nedozvoljeno držao, odnosno da ima sakriveno oružje na samo njemu poznatoj lokaciji“. U slučaju da Katnić bude na slobodi, prema stavu Šoškića, postoji opasnost da prijetnje i ostvari.

Za Lazovića je stavio pritvorski osnov teške posljedice izvršenja krivičnog djela.

Iako je jedan od osnova za produženje pritvora Katniću i Lazović to što tužilac smatra da postoji mogućnost od njihovog bjekstva navedeni razlozi za takvo postupanje su kontradiktorni. Naime, u jednom dijelu obrazloženja Šoškić kaže da bi Katnić mogao ostvariti prijetnje nekim od članova kriminalne organizacije dok u drugom dijelu piše da bi kontakte sa njima, odnosno „članstvo u toj organizaciji mogao iskoristiti kako bi pobjegao“. Veoma je neobično da tužilac analizira porodične relacije na osnovu jedne sms poruke i na osnovu toga donosi zaključke o bliskosti pojednih članova porodice. 

Tužilac Šoškić smatra i da bi se Lazović odrekao lakše porodičnih veza i pobjegao ukoliko bi se našao na slobodi. Da podsjetimo: Lazović je mjesec prije hapšenja poslao otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću u kojem je naveo da im je na raspolaganju za sva pitanja, i ostavio im broj telefona i adresu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Onako samo

E moj Kata, mafija je dovela na vlast 30-to avgustovsku većinu da bi spasila sebe. Vraćaju im dug tako sto ih polako puštaju iz zatvora bez presude.