11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Pentapostagma”: Patrijarh Srbije odbio sastanak sa delegacijom Carigrada!

Religija

Tag Gallery
Comments 4

„Pentapostagma”: Patrijarh Srbije odbio sastanak sa delegacijom Carigrada!

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh Srbije Irinej Gavrilović odbio je da se sastane s delegacijom Vaseljenske patrijaršije (VP) koja je trebalo da doputuje u Beograd – piše danas grčki portal „Pentapostagma”.

Bilo je predviđeno da delegaciju VP predvodi mitropolit pergamski Jovan Zizijulas, jedan od najvećih živih bogoslovskih autoriteta.

Pośetu delegacije VP najavio je početkom prošloga mjeseca član i portparol Sinoda SPC episkop Irinej Bulović. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je Irinej Bulović, dodavši da „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

„Pentapostagma” je sredinom avgusta ocijenila da „predstavnici Srpske crkve u svakoj prilici izražavaju zabrinutost zbog poteza Vaseljenske patrijaršije po ukrajinskome pitanju i povezuju ih i sa pitanjima koja su od interesa za njihovu Crkvu, kao što je crnogorsko pitanje i, naravno, glavno pitanje: Skoplje”.

Carigrad i SPC pogoršavaju odnose: Sve više oštrih riječi i upozorenja

„Delegacija VP sigurno ne ide u Beograd da čuje već poznate stavove SPC o Makedonskoj crkvi. Ta su stanovišta dobro poznata Carigradu i ne bi išli tamo da čuju isto. Dakle, delegacija VP će u Beogradu da kaže nešto novo. To ‘novo’ sigurno neće biti gore nego što je sada. Očekuju se pozitivni pomaci u statusu Makedonske crkve. Ako se dogodi suprotno, to će značiti gubitak ugleda VP i Vaseljenskoga Patrijarha, a to se neće dozvoliti”, najavljivala je „Нова Македонија”.

Vaseljenska patrijaršija će oduzeti jurisdikcije SPC: Prvo Makedonija, pa Crna Gora

U međuvremenu, objavljeno je da je Irinej Gavrilović hospitalizovan.

Patrijarh SPC Irinej primljen na VMA

„Srpska crkva je jedina (uz Rusku crkvu) koja je izričito odbila da formalno prizna novu Ukrajinsku crkvu i uznemirena je da se ukrajinski model može koristiti u slučajevima poput Crkve Crne Gore i ‘Makedonske crkve’", navodi danas „Pentapostagma”.

„Zagovornici teorije zavjere govore o ‘diplomatskoj bolesti’ patrijarha Srbije, kako bi izbjegao sastanak sa arhijerejima Vaseljenske patrijaršije”, piše „Pentapostagma”.

Tim povodom se oglasio i svetosavski portal „Борба за веру”: „Podozrenja vjernika o okolnostima vezanim za zdravstveno stanje patrijarha Irineja dodatno podgrijava činjenica da saopštenja o patrijarhovome zdravstvenome stanju izdaje Vojnomedicinska akademija (VMA), na kojoj je patrijarh hospitalizovan, a ne Sinod”.

„Patrijarh Irinej je poglavar SPC, a ne načelnik Generalštaba srpske vojske, niti vojno lice, pa je neshvatljivo i neprihvatljivo da na zvaničnome sajtu Beogradske patrijaršije nema zvaničnoga saopštenja Crkve, već da taj sajt preuzima i publikuje saopštenja koja izdaje VMA”, piše „Борба за веру”.

VMA je juče objavila da „oporavak teče planiranim tokom i konzilijum ljekara VMA na čelu sa brigadnim generalom prof. dr Draganom Dinčićem očekuje da će se Patrijarh ubrzo vratiti svojim redovnim obavezama”.

***

Delegacija VP, koliko je poznato, posljednji put je 5. juna 2018. godine bila u Beogradu. Tada je vrhu SPC saopšteno da će VP priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Ś. Makedoniji i Crnoj Gori.

Patrijarh SPC je 13. avgusta prošle godine pisao patrijarhu Vartolomeju, izjednačivši „lidere raskola u Crnoj Gori i Ukrajini”, navodeći da je, kao i u Makedonji, „situacija u Crnoj Gori u vezi sa Ukrajinom”, da su ukrajinska, makedonska i crnogorska nacija „kreacije su komunista”, etc.

Irinej pisao Vartolomeju: Ako Ukrajina dobije tomos, strahuje da će se isto desiti i sa Crnom Gorom!

Odnosi VP i SPC su najgori u novijoj istoriji. VP je tomosom iz 1922. Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Ś. Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji. VP bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa SPC iz 1922. godine. Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Грађански Србијанац

Ајде да вас најријатељскијее питам.Какву корист може да има Ц.Г од пропасти Србије.Ево нестаје Србија и Република.Српска.И шта ви добијте?Од Рудог у РС добијате Албанију све до границе са Албанијом код Улциња.А нА западу на граници са Херцеговином нову Турску.Мислители да су они бољи од Србијанаца

Mira

Nakon što RH proglasi ništetnim beogradski ugovor sa SPC, otvorit će se i pitanje vraćanja autokefalnog statusa Karlovačkoj arhiepiskopiji, tj. HPC. Sami Karlovci su, nažalost, od kad je Tito Srbiji prodao istočni Srijem, izvan jurisdikcije RH.

Zoran

Vaseljenska patrijarsija ce priznati autokefalnost i makedonske pravoslavne crkve i crnogorske pravoslavne crkve ma koliko se u spc bunili.