15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 8°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolit Petar: „Carigrad raspoložen za početak zvaničnih razgovora o priznanju Makedonske crkve”

Religija

Tag Video
Comments 3

Mitropolit Petar: „Carigrad raspoložen za početak zvaničnih razgovora o priznanju Makedonske crkve”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Makedonska crkva očekuje u svakome momentu početak zvaničnih razgovora sa Vaseljenskom patrijaršijom o priznanju autokefalije – kazao je Petar Karevski, mitropolit prespansko-pelagonijski i portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Makedonci očekuju početak raspleta oko priznanja autokefalnosti njihove Crkve

Petar kaže da „još nema zvaničnih razgovora sa Carigradom, ali u neslužbenim kontaktima i sastancima prepoznali smo želju Fanara [Vaseljenske patrijaršije] da konačno riješi to pitanje, za šta se lično založio vaseljenski patrijarh Vartolomej”.

Carigradska patrijaršija opoziva svoj tomos Srpskoj crkvi iz 1922. godine?

„U Vaseljenskoj patrijaršiji vlada raspoloženje da se pitanje autokefalnosti MPC-OA razmotri na jednom od narednih zasijedanja i započnu zvanični razgovori", naglasio je mitropolit Petar.

Međutim, kako prenose makedonski mediji, mitropolit Petar nije želio da otkrije mnogo detalja o tome pod kojim će imenom biti priznata autokefalija Makedoncima – da li pod sadašnjim MPC-OA ili samo pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

„Makedonska pravoslavna crkva, Ohridska arhiepiskopija, Justinijana Prima… To su naša imena, tako se mi nazivamo. A kako će nas drugi nazvati i zvati, mi ne možemo diktirati, to je slobodna volja“, rekao je.

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Petar Karevski je kazao da su s njom „odnosi potpuno zaleđeni” i da „ne očekuje nikakav dogovor i podršku Beograda”.

„Nova Makedonija”: Nakon Ukrajinske, na redu za autokefaliju su Makedonska – potom i Crnogorska crkva

Ruski patrijarh, Kiril Gundjajev, proljetos je upozorio Srbe da ne vjeruju Vartolomeju što još u javnim istupima nije potvrdio decidnu namjeru Carigrada da izvrši reviziju tomosa za SPC iz 1922. godine, koji garantuje crkvenu jurisdikciju Srbije nad makedonskom i crnogorskom državom:

„To što je patrijarh Vartolomej rekao o Makedoniji i Crnoj Gori uopšte ne garantuje da se ukrajinski scenario tamo neće ponoviti”.

„Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države”, rekao je patrijarh Kiril, „a to znači da aktuelnost kanonskih granica SPC, prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

Mjerodavni krugovi Vaseljenske patrijaršije su prethodno saopštili da, uz Makedoniju, ne postoje nikakve kanonske prepreke za Crnu Goru da ima svoju autokefalnu Crkvu.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Odnosi Vaseljenske patrijaršije i SPC su najgori u novijoj istoriji.

Carigrad je tomosom iz 1922. Srbima priznao autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući savremenu Śevernu Makedoniju, te na Crnu Goru – koja je do tada imala autokefalnu Crkvu. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Vaseljenska patrijaršija bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa za SPC iz 1922. godine. Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mario

Nadam se skorom,za mog života tomosu i Hrvatske pravoslavne crkve!

Katunjanin

Dace , napokon , Veliki Bog ,da se pravedno i zauvijek ispravi nepravda prema CG ,njenoj Crnogorskoj Crkvi i narodu