8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolija crnogorsko-primorska SPC potvrdila da je Amfilohije u Grčkoj

Religija

Comments 6

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC potvrdila da je Amfilohije u Grčkoj

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Neimenovani izvor Mitropolije crnogorsko-primorske je preko Beograda potvrdio našu najavu da Amflohije Radović putuje u Grčku.

Tamo bi danas trebalo da služi zajedničku liturgiju sa Serafimom Mendzelopulosem, mitropolitom pirejskim Grčke crkve, koji je najglasniji oponent priznavanja Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

„Mediji u Crnoj Gori bave se pośetom mitropolita crnogorsko-primorskoga Amfilohija Grčkoj”, piše srpski dnevni list „Danas”. „Prema njihovome pisanju, mitropolit Amfilohije ovoga vikenda bi trebalo da bude gost svoga pirejskoga ‘kolege’ po činu Serafima Mendzelopulosa, koji javno kritikuje prošloneđeljnu odluku grčkoga Sinoda da prizna spornu PCU”.

„U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ‘Danasu’ je nezvanično rečeno da mitropolit Amfilohije putuje u Grčku, a sve medijske spekulacije s tim u vezi su besmislice” i „da razlozi mitropolitova putovanja nemaju veze sa Pirejom, odakle je poziv za pośetu dobio mnogo prije odluke crkvene Atine da prizna novu crkvenu organizaciju u Kijevu, koju je uspostavila Carigradska patrijaršija uprkos protivljenju Ruske i drugih pravoslavnih crkve”.

Sajt Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, međutim, nije do jutros objavio informaciju o putu Amfilohija u Grčku.

***
Serafim i Amfilohije će danas sasluživati nakon što je juče ime poglavara PCU, mitropolita kijevskoga Epifanija, pominjano po diptihu poglavarâ autokefalnih crkava u ranohrišćanskoj bazilici Ahiropiitos (Παναγίας Αχειροποιήτου) u Solunu tokom zajedničke liturgije vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i poglavara Grčke crkve arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima.

Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

Serafim pirejski, konkretno tim povodom, apelovao je prethodnih dana na patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Jeronima da ne žure i ne stvaraju „kritičnu situaciju”, tj. da se u zajedničkoj liturgijskoj službi ne pominje „nova autokefalija“.

Međutim, tokom liturgije u Solunu, juče je čak dva puta izgovoreno ime poglavara PCU.

Ruski Sinod, pozivjući grčku jerarhiju na pobunu protiv svojega predstojatelja Jeronima, Sinoda i Sabora Grčke crkve, prije tri dana javno je pohvalio stavove Serafima Mendzelopulosa!

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Iz Sinoda Ruske crkve su poručili da će prekinuti molitveno i evharistijsko opštenje sa onim arhijerejima Grčke crkve koji stupe u liturgijsko opštenje „sa predstavnicima ukrajinskih nekanonskih raskolničkih zajednica". 

U tome smislu, „РИА Новости” najavljuje da će Ruska crkva sastaviti „crnu listu” grčkih arhijereja koji će biti oglašeni za „raskolnike”…

***

Serafim Mendzelopulos jedan je od najkontroverznijih grčkih arhijereja. 

Poput Amfilohija, njegova karijera je takođe obilježena raznovrsnim skandaloznim izjavama.

U nastupu 2010. za TV „Mega Channel” Serafim je, za veliku finansijsku krizu koja je potresala Grčku, optužio „zločinačku vezu Jevreja i masona”.

Bilježe se njegove antisemitske izjave da je „cionistička zavjera takođe usmjerena na uništavanje porodica i zamjenu ove institucije istopolnim brakovima”, te da je „Adolf Hitler bio instrument u rukama svjetskoga cionizma”.

Serafimove tvrdnje osudili su predstavnici tadašnje grčke vlade. On je potom objavio pismo za javnost u kojem je pokušao da ublaži svoje ocjene o Jevrejima…

***
Na drugoj strani, prošlost odnosa Amfilohija i Serafima nije nimalo ružičasta.

Amfilohije je 2010. glavni egzekutor oduzimanja Eparhije raško-prizrenske SPC, potom raščinjavanja i 2015. izopštenja iz SPC episkopa Artemija Radosavljevića.

Međutim, upravo je Serafim Mendzelopulos uzeo Artemija u odbranu, te polemisao sa Amfilohijevim i stavovima SPC.

Tvrdio je da se radi o „cionističkoj zavjeri”, te preduzimao korake da se Artemije primi u jerarhiju Grčke crkve. Serafim je izjavio, da Artemije, iako ga je SPC raščinila, za njega ostaje „kanonski episkop”. U SPC su uzvraćali da se Serafim miješa u unutrašnje stvari SPC, etc.

***
Neki grčki crkveni portali su se već oglasili optužujući Amfilohija Radovića da pokušava u Grčkoj isprovocirati unutrašnji raskol…

Uskoro opširnije…

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Cuca

Kako je Amfi potrcao da baci spicu raskola u grcku crkvu!Ufatila ga frka,jer se brzo ocekuje i priznavanje crnogorske crkve,a srpska crkva zajedno sa rusima zeli da zadrzi osvojenu teritoriju kroz pricu o pravoslavnom jedinstvu!Amfilohije je najveci neprijatelj Crne Gore,niko joj toliko zla ne zeli

Momčilo

@Srba Crnogorčević, Poštovanje se zasluži ili ne zasluži ! Breeee

Srba Crnogorčević

Kakvi prostaci, trunku poštovanja pokažite biće vam bolje