Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

| Postavio/la: Antena M

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

Piše: Vladimir Jovanović

Arhiepiskop atinski Jeronim praktično je priznao takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, sklepanu od ukrajinskih raskolničkih grupacija, time što je lažni mitropolit „kijevski i cijele Ukrajine”, Epifanij Dumenko, pominjan na svetoj liturgiji kao jedan od poglavarâ autokefalnih pravoslavnih crkava, odnosno njegovo ime je unijeto u diptihe Grčke pravoslavne crkve. Ovaj postupak je posljednji korak pred ambisom još dubljega i opasnijega raskola u vaseljenskome pravoslavlju – objavljeno je na sajtu SPC.

Saopštenje SPC potpisuje episkop bački Irinej Bulović, član Sinoda.

Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

„Kao što je Sveti Sinod Moskovske patrijaršije već zvanično saopštio, priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imaće za posljedicu brisanje imena Arhiepiskopa Atinskoga iz diptihâ Ruske crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali sa raskolnicima iz Ukrajine koji ustvari nemaju nikakav svešteni čin niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj crkvi”, piše Irinej Bulović. 

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

U nastavku saopštenja SPC se kaže:

„Potpisnik ovih redaka, znajući koliko odgovornosti, trezvenosti, rasuđivanja i strpljenja Moskovska patrijaršija pokazuje otkako je suočena sa ovim strašnim izazovom, pretpostavlja da ona svoju – načelno donijetu i javno saopštenu – odluku neće primjeniti sve dotle dok arhiepiskop atinski Jeronim ne dozvoli sebi sasluživanje sa g. Dumenkom, lažnim mitropolitom kijevskim.

I inače raskol nije izazvala Ruska crkva nego isključivo Carigradska patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska pravoslavna crkva kao dosad jedina koja je, poslije dužeg opiranja, ‘legla na rudu’ i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još”.

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

„Još nije kasno: arhiepiskop Jeronim ima još manevarskoga prostora da se zaustavi i da ne doprinese još većem i težem raskolu u Pravoslavnoj crkvi”, poručuje Irinej Bulović.

„Ako se ne trgne u posljednji čas, arhiepiskop Jeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom sa patrijarhom Vartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvome redu episkop Konstantinopolja, danas Istanbula, a da titula ‘vaseljenski patrijarh’ zapravo označava prvoga episkopa vizantijske ‘vaseljene’, kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska imperija, a ne ‘episkopa sve vaseljene’, odnosno planete Zemlje, kako suštinski glasi savremena novatorska i – reći ću bez zazora – nepravoslavna crkveno-politička ideologija Vaseljenske patrijaršije, Fanara ili kako već ko voli da se izrazi.

Stav Srpske pravoslavne crkve, saborski formulisan, ostaje neizmjenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu crkvu”.

Komentari

Djuro Vučinić,

Licemjerstvo SPC i njena nedoslednost je vrh vrhova. Skoro identična pozicija za koju nijesu tražili "pokajanje" je bila sa raskolnicima SPC u Americi. Evo kako stvari stoje zbog politike koju sada vodi SPC, ponovo će nastati raskol među njima!

zordan,

Boze sacuvaj im pamet , ako je jos imaju .

Tesla,

Srpski politicari su pokrenuli a popovi ce dokrajcit Srbiju. Samo gledam i konstatujem. A Rusija? Hah, pa odje na zapadu zive djeca Ruskih bogatasa i uligarha. Dali se neko zapitao zasto? Sem Rusije koja vas je vec nekoliko puta ostavila na ledini u zadnjih 30 godina nema nikog?!

ABC,

Da covjek ne vjeruje sto Bulovic izgovara ! Ovako reci za Vaseljeskog Patrijarha i Patrijarsiju moze samo neko ko nema veze sa ustrojstvom pravoslavne crkve. Ovo je necuveno. U stvari, nista se ne cudimo od Srpske crkve. Boze, oprosti grijehe!

baka,

sta čini inspiratori Srebrenice , majko sveta. Koliko je mrznje i fanatizma medju srpskim popovima to je nevidjeno. ISSIS je za njih mala beba .

Bdut,

Ostacete sa Ruskom crkvom u jereusu kao sto ste i poceli sa praoslavljem u Srbiji. Opet su vam svi drugi kruvi osim majke Rusije za koju bi sve dali ali djeca is Srbije ne bjeze u Rusiju nego u Evropu i Ameriku... Kako cete se raspast, po savovima odavno pucate..

Ostavi komentar

0/300