Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jeronim pisao Epifaniju da su u Hristu saslužitelji. Rusi: „To je nož u leđa!”

| Postavio/la: Antena M

Jeronim pisao Epifaniju da su u Hristu saslužitelji. Rusi: „To je nož u leđa!”

Piše: Vladimir Jovanović

Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronima uputio je kanonsko pismo poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine. Pismo je poslato još 21. oktobra, a za javnost je sada obznanjeno.

Blaženjejši Jeronim službeno obaviještava mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija da mu je „u Hristu najdraži i vozljubljeni brat i saslužitelj”, tj. da su u liturgijskome jedinstvu.

„S tim u vezi, želimo da naš Gospod, ‘koji i jedne i druge sastavi u jedno i razruši pregradu koja je rastavljala’ (Ef. 2:14), ‘da isto mislite među sobom’ (Rim. 15: 5), vazda i dadne Vašoj službi na čelu Crkve mnogo plodonosnih godina, na polzu sestrinskoj Svjatjejšjoj Crkvi Ukrajine, i da će Vaše Blaženstvo osloboditi Crkvu Ukrajinu u potpunosti nespokoja, koji ju je potresao, obnovivši njezino jedinstvo, mir i postojanost u slavi Božjoj”, piše Jeronim poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine.

Povodom Jeronimova pisma, oglasila se danas Moskovska patrijaršija da im je „zabijen nož u leđa”.

Sinod Rusije je 12. oktobra de facto pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve. Nikakav pomena vrijedan odziv tim povodom nije se u Grčkoj desio.

Još je Sinod Rusije poručio:

„Ako Grčka crkva ili njezin predstojatelj zaista priznaju ukrajinski raskol – u obliku zajedničke službe, liturgijskoga pominjanja vođe raskola ili mu šalju službena pisma – to će biti tužni dokaz produbljivanja razdvojenosti u porodici pomjesnih pravoslavnih crkava”.

S tim u vezi, Sinod Rusije „ovlastio je Njegovu Svetost patrijarha moskovskoga i čitave Rusije Kirila da prestane sa pominjanjem imena Njegova Blaženstva Arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke u diptihu ako predstojatelj Grčke crkve počne u bogosluženjima da pominje ime vođe jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa ili preduzme druge radnje koje svjedoče o njegovome priznanju ukrajinskoga crkvenoga raskola”.

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Poglavar Grčke crkve Jeronim već pominje u liturgijama Epifanija.

Sada mu je poslao i „službeno pismo”.

Jeronim će, u veoma bliskoj budućnosti, pozvati Epifanija u Grčku, kako bi liturgijski sasluživali.

Očekuje se da ruski patrijarh Kiril s prijetećih riječi pređe na djela i objavi da poglavara Grčke crkve uklanja iz ruskoga diptiha.

Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

***

U nastavku, faksimili pisma poglavara Grčke crkve poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine…

 

Komentari

Lagano,

Ostece na kraju Srbija i Rusija kao jedna crkva, mozda bi i Srbi pristali da se njihova crkva u Srbiji naziva Ruska Pravoslavna Crkva?

Ostavi komentar

0/300