Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Grčki mediji: Vaseljenska patrijaršija priprema teren i za autokefaliju Crkve Crne Gore

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Grčki mediji: Vaseljenska patrijaršija priprema teren i za autokefaliju Crkve Crne Gore

Piše: Vladimir Jovanović

Novi sukobi između Vaseljenske i Ruske patrijaršije najavljuju pokretanje priznavanjâ autokefalija crkava Śeverne Makedonije i Crne Gore – objavljuju danas portali na grčkome jeziku.

„Konkretno, čini se da je proces vraćanja Crkve Śeverne Makedonije u stari i tradicionalni poredak Ohridske arhiepiskopije, završen. Ova arhiepiskopija će biti nezavisna. Takođe se promoviše i priznavanje nezavisnosti Crkve u Crnoj Gori, koja želi autokefaliju i do sada je potpadala pod jurisdikciju Beogradske patrijaršije Srbije”, piše portal „Κατάνυξη“.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

„Sputnik Ελλάδα”, ruski portal na grčkome jeziku, citira neimenovani izvor iz Grčke crkve koji komentariše nedavni susret Srpske i Vaseljenske patrijaršije u Beogradu:

„Patrijarh Irinej (Gavrilović) odlučno se protivi priznanju Ukrajinske autokefalne crkve i zbog toga je na meti. Delegacija koju je Fanar poslao u Srbiju pokazuje da se sve priprema za odvajanje dvije crkve koje su sada zavisne od Srbije”.

„Нова Македонија”: Vaseljenska patrijaršija inicirala preispitivanje statusa tomosa Srpske crkve iz 1922. godine

Neprijateljski stavovi i postupci iz SPC zbog podrške Rusima oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja, saopšteni i posljednjih dana, svjedoče o najgorim odnosima u novijoj istoriji između crkvenoga Beograda i Vaseljenske patrijaršije.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Svesveti prijesto Vaseljenske patrijaršije je, zasad nezvančno, poslao upozorenje mitropolitu Amfilohiju Radoviću da, između ostaloga, ne osporava drevni poredak Istočno-pravoslavne crkve na način da se zalaže da se „izbrišu” svešteni kanoni ustanovljeni Vaseljenskim saborima. Takođe, upozoren je da insistirajući na dušepogubnim etnofiletističkim aktivnostima srbizacije u Crnoj Gori – tone u anticrkvenu jeres.

Klirik Vaseljenske patrijaršije: Amfilohije neopravdano žigoše one koji se protive srbizaciji, propagira etnofiletizam i krivovjerje

Carigrad je tomosom iz 1922. Srbima priznao autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući savremenu Śevernu Makedoniju, te na Crnu Goru – koja je do tada imala autokefalnu Crkvu.

Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Vaseljenska patrijaršija bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa za SPC iz 1922. godine. Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

 

Komentari

Uz Bozji blagoslov!,

@Bezveze, nista nije bez veze. Vas. Pat. se otvoreno suprostavlja " bezboznoj " " srbizaciji Crne Gore" od strane Amfilohija i njegovog etnofiletizma. Ni srpski.manastir Hilandar na Svetoj Gori " ne slaze" sa ponasanjem Amfilohija i Srpske crkve? U CG NE MOGU BITI 2 PRAV.CRKVE! MOZE BITI SAMO CPC!

Katunjanin,

Uzdam se u Boga i njegovu pravdu !

Bezveze,

Ne valja ovako a jos ce manje valjat kad budemo dvije posvadjane pravoslavne zajednice u CG. Pi!

strpljen - psašen,

@vuko, Bog sve vidi , istina se sakriti ne može , prosvijetlće Bog i daće Bog da se da provedri više Gore Crne

vuko,

Ne vjerujem im nista. Dokaze o samostalnom djelovanju Crnogorske crkve u proslosti Vaseljenska patrijarsija ima a ne pominje ih jer igra u korist Srpske crkve.

Ostavi komentar

0/300