15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi prekinuli liturgijsko jedinstvo sa poglavarom Grčke crkve

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Rusi prekinuli liturgijsko jedinstvo sa poglavarom Grčke crkve

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Agencija „РИА Новости” objavila je da je Ruska crkva prekinula evharistijsko opštenje (liturgjsko jedinstvo) sa Jeronimom, arhiepiskopom atinskim i cijele Grčke i poglavarom auutokefalne Grčke pravoslavne crkve.

Vijest je potvrdio mitropolit Ilarion Alfejev, drugi po uticaju ruski arhijerej. „Ministar inostranih poslova” Ruske crkve je za TV „Россия 24" najavio da će Jeronim biti izbrisan iz ruskoga diptiha.

Poglavar Grčke crkve arhiepiskop Jeronima uputio je 21. oktobra kanonsko pismo poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine. Blaženjejši Jeronim službeno obaviještava mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija da mu je „u Hristu najdraži i vozljubljeni brat i saslužitelj”, tj. da su u liturgijskome jedinstvu.

Jeronim pisao Epifaniju da su u Hristu saslužitelji. Rusi: „To je nož u leđa!”

Zbog toga što je Grčka crkva službeno priznala autokefaliju Ukrajinskoj crkvi, Sinod Rusije je 17. oktobra de facto pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve.

Sinod Rusije „ovlastio je Njegovu Svetost patrijarha moskovskoga i čitave Rusije Kirila da prestane sa pominjanjem imena Njegova Blaženstva Arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke u diptihu ako predstojatelj Grčke crkve počne u bogosluženjima da pominje ime vođe jedne od ukrajinskih raskolničkih grupa ili preduzme druge radnje koje svjedoče o njegovome priznanju ukrajinskoga crkvenoga raskola”.

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Ime poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolita Epifanija, pomenuto je zvanično 19. oktobra prvi put u Grčkoj u Solunu tokom zajedničke liturgije vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Jeronima.

Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

Blaženjejši Jeronim je o crkvenoj autokefaliji kazao:

„Svi znamo da Vaseljenska patrijaršija uvijek dobrovoljno i nesebično daje autokefaliju Crkvi nezavisne države, pod uslovom da, naravno, postoje potrebni kanonski uslovi za to, da bi zadovoljila nasušne i zahtjevne pastoralne potrebe u sekularizovanoj državi i u prisustvu sukcesivne pravoslavne državne vlasti. Istovremeno, crkvena autokefalija nije data onim pravoslavnim narodima koji još nijesu postigli državnu nezavisnost”.

Jeronim: Vaseljenska patrijaršija daje autokefaliju Crkvi nezavisne države

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanovič

Od kad je nastala Pravoslavna Crkva ona i nosi pripadnost naroda koji daje državnost državi.A državnost Crne Gore leži na crnogorskom pravoslavnom narodu.Kad bi pravoslavnim Rusima crkva u Rusiji nosila ime nekog drugog naroda ne bi bili Rusi-živjeli bi u imenu naroda čija je i crkva.I NEPRDOKLAČITE