15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RTV Švajcarske: SPC je progutala nezavisnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Religija

Comments 6

RTV Švajcarske: SPC je progutala nezavisnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ko ima koristi od vješto inscenirana spektakla? – pita se danas u osvrtu na dešavanja u Crnoj Gori nacionalna Radio-televizija Švajcarske (SRF – Schweizer Radio und Fernsehen).

Autor Kristof Vutrih saopštava „da je sve počelo vjerskim zakonom koji je crnogorski parlament donio” i da „crkve moraju dokazati da su legalno stekle zgade za bogosluženje, manastire i imanja, jer u suprotnome pripadaju državi”.

„Najvažnija vjerska zajednica u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva (SPC), krši zakon. Predvođeni vladikom Amfilohijem, hiljade vjernika, monaha, monahinja i sveštenika odmah su izašli na ulice. Još se demonstrira. SPC strahuje za svoju imovinu, a samim tim i za uticaj u Crnoj Gori. Njihov strah je namjerno uzburkao predśednik Milo Ðukanović kada se pojavio u parlamentu: ‘Znate li kome smeta ovaj zakon? Smeta onima koji znaju da imovina nije njihova’, rekao je, pomenuvši događaje prije 100 godina”.

U članku pod naslovom „Gnjev Srba zbog Crne Gore”, SRF u nastavku tvrdi:

„Do tada, Crna Gora je bila nezavisna država, ali je potpala pod srpsko kraljevstvo. U isto vrijeme, SPC progutala je nezavisnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu [eigenständige montenegrinische orthodoxe Kirche]. Crna Gora je sada 14 godina samostalna i nastala je zasebna Crnogorska crkva koja polaže pravo na crkve i manastire”.

Prema ocjeni SRF-a, profit iz aktuelnih dešavanja će u krajnjoj liniji izvući Milo Đukanović u Crnoj Gori i Aleksandar Vučić u Srbiji.

„Aleksandar Vučić i Milo Ðukanović su se prošle godine suočili sa protestima protiv njihove autoritarne vladavine”, a „crkveni spor je stoga vrlo pogodan za dva vladara”.

„Vjerski zakon je pokrenuo i talas protesta u suśednoj Srbiji. U tabloidima se stvara utisak da se gotovo 30 odsto onih koji sebe smatraju Srbima u Crnoj Gori potiskuju i da je srpska nacija u cjelini napadnuta”.

„U Beogradu su fudbalski navijači demonstrirali ispred crnogorske ambasade i pokušali da zapale zastavu zemlje na zgradi. Vučić je odabrao dramatične riječi. Tvrdi da se radi o biti-ili-ne biti srpskoga naroda u Crnoj Gori: ‘Srbi u Crnoj Gori su pod ogromnim asimilacijskim pritiskom. Ali vrlo je važno da reagujemo ozbiljno i odgovorno’”.

SRF izvještava da je „za Vučića tipično da on drastičnim riječima širi strah, a zatim sebe predstavlja kao razborita državnika koji želi da održi mir”.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Bolje je sa Crnogorskom crkvom,ko god da je Vladika,no sa spc,1000 puta.Radović zna samo za kletve,eure,kvadrate zemlje,šume,stanove,hotele i td. i td. to je pop đavolji,koji ne preza ni od čega da bi zadržao oteto,oteto prokleto. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!!!

Samo CG i CPC

@Владимир Мономах, Monomah, ovaj put CPC se sigurno VRACA NA MJESTO KOJE JOJ PRIPADA PRED BOGOM I PRED LJUDIMA! CRNA GORA JE VJECNA. I tu vise ništa necete moci. Dusmani! SLAVA ISTINI! SLAVA BOGU!

Solomon

Koju pošto ima dve CPC sa Mirašom Dedeićem i CPC -2018 sa Vladimirom Lajovićem?