13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC posljednji obris nestale Jugoslavije, ali će Crna Gora na tomos za autokefaliju Crkve pričekati

Religija

Tag Gallery
Comments 5

SPC posljednji obris nestale Jugoslavije, ali će Crna Gora na tomos za autokefaliju Crkve pričekati

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Želja Srpske crkve u Crnoj Gori da izgradi srednjovjekovnu državu, antivladina aktivnost prosrpske opozicije i promocija ideje Velike Srbije su tri oblasti aktuelnih protesta u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti – piše uticajni ukrajinski vjerski portal „Церкваріум”.

„Pažljivo pratimo situaciju u Crnoj Gori i smatramo da bi restitucija crkvene imovine trebala biti zasnovana na principima istorijske pravde i vladavine zakona. Protesti Srpske crkve su sasvim jasno zasnovani na fantomskim mukama izgubljene imperije. SPC je posljednji obris nestale Jugoslavije. Baš kao što je Ruska pravoslavna crkva – posljednja kontura Sovjetskoga Saveza”.

„Церкваріум” procjenjuje i sljedeće:

„Crnogorske vlasti mogu priuštiti da ignorišu proteste srpskih vjernika, jer mač oružane agresije suśeda ne visi nad Crnom Gorom, koji aktivno traži izgovor za invaziju, kao što je slučaj sa Ukrajinom. Međutim, mi smo skeptični prema mogućnosti da Crnogorci dobiju tomos o autokefaliji iz Carigradske patrijaršije u bliskoj budućnosti. Problem je što Crnogorska pravoslavna crkva nije brojna.

Njezin primjer nije uporediv ni sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, ni sa nekadašnjom Kijevskom patrijaršijom ili Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom. Jednostavno rečeno, u Crnoj Gori niko ne može da dobije tomos. Dakle, pitanje autokefalije za Crnu Goru je zasad nerealno”.

U drugome članku o crnogorskim prilikama, „Церкваріум” navodi primjer o neistinitoj informaciji da će crnogorska vlada povući ili suspendovati Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Sugeriše da se radi o propagandi sa „ruskim rukopisom”. Tu dezinformaciju su odmah pruzele kao gotovu stvar moskovske agencije „РИА Новости” i „ТАСС”.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Prioriteti

Ne bi rekao da je tomos prioritet. Bitno je vratiti crkvenu imovinu drzavi Crnoj Gori i podvesti SPC u CG pod zakone drzave Crne Gore. ovo su drzavni legitimni ciljevi.

CG1

Kada se vrati oteto,onda će te da vidite ima li i koliko ima Crnogorska Crkva vjernika, sigurno mnogo više nego što možete i zamisliti. Mi, koji volimo svoju CRNU GORU,bićemo svi u Crnogorsku Crkvu. Mi ne idemo kod popa radovića. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!

Čekaj, stani...Što reče?

Problem je sto CPC nije brojna? A češka pravoslavna ima samo 150,000 ljudi...Albanska pravoslavna Crkva...Poljska... što? Da oni nijesu nešto brojniji? Ne, mi nećemo mnogo čekati kad se zakonom povrate crkve u sastav države. Taj problem nije problem!!!