15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DOKUMENT: Pod okriljem SPC razvaljene grobnice Petrovića-Njegoša

Religija

Comments 12

DOKUMENT: Pod okriljem SPC razvaljene grobnice Petrovića-Njegoša

Autor: Antena M

  • Viber

 Piše: Vladimir Jovanović

 Divlje otvaranje grobnica znamenitih crnogorskih ličnosti nije neuobičajeno u praksi SPC. O tome svjedoči i skandal iz 1986. u Cetinjskome manastiru.

 Ondašnje vlasti SR Crne Gore su preduzele opsežne  višegodišnje konzervatorsko-restauratorske radove na saniranju brojnih crkava i manastira od razornih posljedica zemljotresa iz 1979.

 U Cetinjskome manastiru, uz investiciju iz državnoga budžeta i nadzor Republičkoga zavoda za zaštitu spomenika kulture SR Crne Gore, izvođeni su građevinsko-zanatski radovi i adaptacija nove muzejske riznice. Prethodno, izrađena je odgovarajuća stručna dokumentacija. Za radove je angažovano preduzeće „Komar” iz Gornjega Vakufa (BiH).

 Međutim, bez ikakvog odobrenja od strane stručnih lica iz Zavoda, a „po nalogu i u prisustvu jeromonaha Nikodima Komljenovića”, tada su razvaljene grobnice knjaza Danila I Petrovića-Njegoša i velikoga vojvode Mirka Petrovića.

 Kako su iz SPC tvrdili, tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Danilo Dajković o tome nije ništa znao, a iguman Marko Kalanj navodno nije bio u manastiru dok su razvaljivali grobnice. Činjenica je da su nadležni alarmirani tek kad je devastacija primjećena od strane nekih građana Cetinja.

 Zbog toga je jeromonah Komljenović, rodom iz Rajlovca (Sarajevo), izveden na sud i osuđen.

 Komljenović je, sudski će se utvditi, čak i fizički učestvovao u razvaljivanju grobnica. Neke vrijedne predmete iz grobnice pokušao je da otuđi. To neće biti prepreka da ga Amfilohije Radović 1991. postavi upravo za igumana Cetinjskoga manastira!

Ispostavilo se i da je jeromonah Komljenović iz grobnice velikoga vojvode Mirka, heroja bitaka na Ostrogu i Grahovcu i predśednika Crnogorskoga senata, „pozajmio” zlatni lanac i srebrnu sablju. Pa ih se, četiri dana po skrnavljenju, „śetio” i predao u Zavodu:

 „Po riječima jeromonaha Nikodima, lanac je on skinuo sa grudi velikog vojvode Mirka Petrovića, prije dolaska ekipe Zavoda, kako se, kao sitan nalaz, ne bi zagubio”!!!

 „Antena M” objavljuje integralni dokument „Zapisnik o otvaranju grobnica u crkvi i dvorištu Cetinjskog manastira, sačinjen dana 21. maja 1986. godine u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture – Cetinje”. Ustupio nam ga je advokat Nikola Belada…

 

 

 .

 

 

 .

 

.

.

.

.

.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

KRSTAŠ

TOMB RAIDERS-i! Već su tada počeli da "pod-kopa(va)ju Crnu Goru! "Zakopat" ćemo mi povampirenu "Svetosavsku Sektu" za navjek vjekova! AMIN

Anton

Ovo pokazuje i kako se BIVŠA DRŽAVA odnosila prema dokumentovanju i čuvanju dokumenata.