19 °

max 25 ° / min 19 °

Četvrtak

27.06.

25° / 19°

Petak

28.06.

29° / 18°

Subota

29.06.

33° / 20°

Nedjelja

30.06.

32° / 22°

Ponedjeljak

01.07.

33° / 23°

Utorak

02.07.

28° / 20°

Srijeda

03.07.

29° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SRBOTALIBANI – Porfirije kao misica, a Joanikije pojma nema: u pravoslavlju naziv je Crkva Srbije!

Religija

Comments 6

SRBOTALIBANI – Porfirije kao misica, a Joanikije pojma nema: u pravoslavlju naziv je Crkva Srbije!

Izvor: kurir.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Svetislav Basara

Osva­nu i dan D, ka­ko su tu­pou­m­ne no­vi­n­dži­je na­zva­le dan ustoličenja mitrpolita Joa­ni­ki­ja na Ce­ti­nju. Me­tež i pi­č­va­j­zi su, među­tim, po­če­li još u su­bo­tu oku­plja­nji­ma, blo­ka­da­ma, probijanjima blo­ka­da, oba­ra­nji­ma za­šti­t­nih ogra­da i ko­ška­nji­ma „pro­te­sta­na­ta“ i po­li­ci­je…

U isto­ri­ji Cr­kve, Joa­ni­ki­je­vo usto­li­če­nje osta­će za­bilje­le­žno kao PRVO (na­da­j­mo se i po­sljed­nje) ko­je je izvr­še­no - HE­LI­KO­P­TE­R­SKIM DESAN­TOM.

Ia­ko sam o se­bi mi­slio kao o an­tro­po­lo­škome pe­si­mi­sti, po­ka­za­lo se da sam bio ek­stre­m­ni an­tro­po­lo­ški op­ti­mi­sta kad sam po­mi­slio da će Po­r­fi­ri­je ko­li­ko-to­li­ko ukro­ti­ti po­ma­h­ni­ta­li et­no­fi­le­ti­zam u SPC. Na­pro­tiv. Do­dao mu je gas do mje­re da je et­no­fi­le­ti­zam - bu­du­ći da je Po­r­fi­ri­je neu­pre­di­vo obra­zo­va­ni­ji, vje­šti­ji di­plo­ma­ta i sla­t­ko­rje­či­vi­ji od poč. Iri­ne­ja (Gavrilovića, prim) - sa­da br­ži, ja­či i bo­lji.

Na PO­LI­TI­Č­KOME MI­TI­N­GU, upri­li­če­nom u su­bo­tu po­slije po­d­go­ri­č­ke doksologi­je - ili­ti sr­p­ski sla­vo­slo­vlja - Po­r­fi­ri­je je odr­žao go­vo­ranciju dos­to­j­nu ne­ke MI­SI­CE. 

Ko bi­va... re­kao je iz­me­đu osta­loga... „na­j­ra­di­je bih vas sve i sve gra­đa­ne Cr­ne Go­re sta­vio u sr­ce i od­neo pod Ostrog“ i do­dao da „smo svi jed­no bez ob­zi­ra na ra­zli­ke“.

Pro­pu­štio je da ka­že, ia­ko je u po­d­te­k­stu re­kao - „POD USLO­VOM da smo svi Sr­bi“…

Rov iz­me­đu Cr­no­go­ra­ca i Sr­ba - ali i iz­me­đu Sr­ba i Sr­ba - pro­du­bi­će se do ve­li­či­ne pro­va­li­je, a SPC - ko­ja, da ne bu­de za­bu­ne, ima legitim­no pra­vo da dje­lu­je u CG, kao i bi­lo đe dru­g­dje na svije­tu - u ve­li­kome dije­lu cr­no­go­r­ske jav­nos­ti će (ne bez ra­zlo­ga) bi­ti doživlja­va­na kao OKU­PA­TO­R­SKA SI­LA i u tom dije­lu jav­nos­ti će kao ta­kva bi­ti i tre­ti­ra­na.

Za sa­da ne­zva­ni­č­no, ali kad dru­ga pos­ta­ne su­di­ja, to se mo­že i ozvani­či­ti.

U tom dije­lu CG jav­nos­ti - ali bo­g­me i u dije­lu jav­nos­ti u Sr­bi­ji - o pa­tri­ja­r­hu Po­r­fi­ri­ju će se po­spr­d­no go­vo­ri­ti kao o „pa­tri­ja­r­hu Pr­le­tu (i Ti­hom)“, a mi­tro­po­lit Joa­ni­ki­je - ko­ji to­kom si­l­nih de­ce­ni­ja monaškoga ži­vo­ta NI­JE UTU­VIO da je u pra­vo­slav­nome svije­tu (ko­ji se ne po­kla­pa baš uvijek sa „sr­p­skim sve­tom“) zva­ni­č­ni na­ziv SPC „CR­KVA SR­BI­JE“ - ži­vje­će i či­no­djej­stvo­va­ti u ge­tu.

Ina­če, Cr­no­gor­ce, ova­kve ka­kvi su sa­da - na ivi­ci ne­po­mi­r­lji­va nepri­ja­te­lj­stva pre­ma Sr­bi­ma - nije­su „stvo­ri­li“ Đi­las, Va­ti­kan i Se­ku­la Dr­lje­vić, ne­go Mi­lo­še­vić, Ko­štu­ni­ca, aka­de­m­ski gu­slar Be­ć­ko­vić i ple­ja­da nji­ho­vih epi­go­na i ZA­NO­SA­ČA MU­DA.

Po­r­fi­ri­je i Joa­ni­ki­je će ih tvr­do­gla­vo­šću, go­r­do­šću i od­su­stvom smi­re­nja na­pra­vi­ti JOŠ CR­NO­GRO­R­SKI­JIM.

Je­ste - gra­k­nu­će SR­BO­TA­LI­BA­NI - ali „njih“ je 100.000, a „nas“ je se­dam mi­lio­na (sa Ru­si­ma i svih dvje­sta). To je nu­me­ri­č­ki ta­č­no. Ali da ni­je bi­lo ova­kve pa­me­ti, bi­lo bi nas osa­m­nae­st mi­lio­na.

***

…SPC & Co (Co je vrlo šareno društvo) jesu nametnuli svoju volju - veličanstvena (a da kakva druga) pobjeda je proslavljena - ali da li se iko zapitao što će biti poslije proslave.

Evo šta će biti.

RAZDOR između Crnogoraca i Srba, teško premostiv i prije toga, postao je GOTOVO NEPREMOSTIV.

Sve, međutim, ustoličitelne dramatis - osim Joanikija, koji ostaje na Cetinju da VADI TRNJE IZ MINDŽE, za to savršeno BOLI DUPE jer su istoga dana PODIGLI DUPETA I VRATILI SE U BEOGRAD, a poslije - šta bude, bude.

„Ama šta će biti, to je šaka jada“ - tako će to prokomentarisati narajcani „patrioti“, a ja ću ih podśetiti da je možda istim tim riječima načelnik đeneralštaba u zlosrećnome ratu protiv Bugarske (1885. godine, prim) odgovorio trezvenoumnicima koju su ga pitali da li je pametno ulaziti u rat bez artiljerije, izraubovane u prethodnome ratu.

„Što će mi artiljerija? Ne trebaju mi ni prangije protiv Bugara“, rekao je đeneral i jurnuo u rat, a stvar je završila tako što Beograd - da ne bi srpskoga karadušmanina, Franca Jozefa, koji je povadio trnje iz mindže - umalo nije postao Śeverna Sofija.

Ovim ne kažem da će NEPOTREBNI USTOLIČITELNI PIČVAJZ imati kao posljedicu invaziju Crnogoraca i pretvaranje Beograda u Śeverno Cetinje, ali nekontrolisano (i nepotrebno) izazivanje kriza i gomilanje pičvajza prije ili kasnije će dovesti do situacije poznate kao efekat leptira, kada najmanja sitnica pokrene lavinu događaja koji se više ne mogu kontrolisati.

 

 

 

 

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

procitao vas je

Basara je pročitao lažne Srbe (Crnogorce, Bosance i Hrvate ). Svi su oni lažni nemanjići.

nenad_mne

@Dušan , jednostavnije, i bolje je da ti odseliš, pa da Srbija postane normalnija!

Bole

@Dušan,istinom i treba po lažovima!Kod vas teško da ima jednog koji Boga,makar jednom u životu nije opsovao.Toliko o vašoj vjeri.