15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska crkva podržala Putinovu vlast koja je zabranila prikazivanje filma

Religija

Tag Video
Comments 1

Ruska crkva podržala Putinovu vlast koja je zabranila prikazivanje filma

Autor: Antena M

  • Viber

Ilarion Alfejev, mitropolit, rukovodilac odjeljenja za vanjske crkvene veze Ruske pravoslavne crkve smatra da je film „Iskušenje” („Benedetta”) holandskoga reditelja i scenariste Pola Verhovena (83), kako kaže, „bezobrazluk protiv hrišćanstva i monaštva".

Alfejev je gostujući u jednoj TV emisiji, na pitanje voditeljke koliko je opravdana odluka Ministarstva kulture Ruske Federacije (RF) da zabrani distribuciju „s obzirom na to da bilo ko može pogledati ovaj film na internetu", kazao:

„Podržavam odluku. Mislim da bi vlasti svake zemlje trebale voditi računa o svome stanovništvu, uključujući moral. Ako postoje neke ‘vrijednosti’ koje ne želi da promoviše, država ima pravo da ometa takvo promovisanje“.

„Ako govorimo o činjenici da svako ko želi da vidi što želi na internetu, onda se to odnosi na pornografiju i zabranjene sadržaje. To ne znači da bi svu tu glupost i odvratnost trebalo emitovati na televiziji. Neka naša televizija bude oslobođena od toga”, dodao je Alfejev, napomenuvši da on nije vidio film i neće ga gledati.

Iz Ministarstva kulture RF su 18. septembra saopštili kako film „Iskušenje” zabranjuju jer „sadrži scenu provokativnoga sadržaja, što se smatra kršenjem Zakona o slobodi savjesti, slobodi vjeroispovijesti i vjerskim udruženjima".

„Iskušenje” je belijsko-francusko-holandska koprodukcija. Premijerno je proljetos film prikazan na Kanskome festivalu. Glavni lik filma je katolička igumanija Benedeta, koja je živjela u 17. vijeku u malome manastiru u Toskani (Italija). U snovima vidi Isusa u ulozi žene, a u stvarnosti ima lezbijski odnos s iskušenicom Bartolomejom. Kada se na njezinim rukama pojave stigme (krvotočne rane), hodočasnici počinju da hrle u manastir, spremni da je proglase za sveticu. Tu izaziva podozrivost više crkvene jerarhije. Benedeta biva izvedena na crkveni sud pod optužbom za preljubu i opośednutost đavolom. Protokoli procesa protiv Benedete postali su jedan od važnih izvora informacija za scenaristu.

Film je trebalo da se u ruskim bioskopima prikazuje od 7. oktobra. Distributer je prethodno sinhronizovao film na ruski jezik.

Pogledajte trajler…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Gledao ga je ovaj i ostali popovi i to po više puta.