15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija: U zatvorima 70 Jehovinih svjedoka

Religija

Comments 0

Rusija: U zatvorima 70 Jehovinih svjedoka

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sud u Astrahanu, gradu na jugozapadu Ruske Federacije, osudio je četvoro Jehovinih svedoka na zatvorske kazne u sklopu obračuna sa sljedbenicima te vjerske zajednice širom zemlje. Vlasti su danas saopštile da su trojica muškaraca osuđeni na po osam godina zatvora, a jedna žena na tri i po godine zatvora.

Kako prenose ruski mediji, Rustam Dijarov, Evgenij Ivanov i Sergej Klikunov proglašeni su krivim za stvaranje ekstremističke organizacije, dok je Olga Ivanova osuđena za učešće u aktivnostima ekstremističke organizacije.

Aleksandar Vjerhovski, rukovodilac organizacije za ljudska prava „Sova“, osudio je najnoviju sudsku presudu protiv Jehovinih svedoka, nazvavši je „dodatnim dokazom sve veće okrutnosti tekuće kampanje".

Nakon što je Jehovine svjedoke Vrhovni sud Ruske Federacije 2017. klasifikovao kao ekstremističku organizaciju, iako religija Jehovinih svjeoka formalno nije zabranjena, vlasti Vladimira Putina su izvršile racije u domovima Jehovnih svjedoka širom Rusije, optužujući i hapseći desetine ljudi. Tada je identfikovano ukupno 396 grupa ili filijala Jehovinih svjedoka. Broj sljedbenika ove vjerske zajednice u Rusiji se procjenjuje na oko 175.000.

U međuvremenu, 25. oktobra je sud Nižegorodskoj oblasti, tokom jednodnevnoga procesa koji je potrajao svega par sati, Aleksija Oreškova, Aleksandra Rakovskoga i Aleksandra Vavilova osudio za „učestvovanje u ekstremističkoj organizaiji“. Visina kazni će se naknadno saopštiti.

Ekstremizam ovih osuđenika se, prema istrazi koju je vodila tajna služba FSB, sastojao u tome što su „ostvarujući udruženu zločinačku najmeru, djelujući sa umišljajem, od strane grupe lica po prethodnoj zavjeri, preduzeli aktivne korake u cilju održavanja vjerskih priredbi i bogosluženja“. Svedoci uključeni u suđenje skrenuli su pažnju na primjere falsifikovanja iskaza u protokolima ispitivanja, a takođe su iznijeli da su trpjeli pritiske.

Ruske vlasti imaju problema da prikupe i na suđenjima predstave dokaze da Jehovini svjedoci nastupaju protiv osoba druge rase, nacionalnosti ili vjeroispovijesti, ili podstiču na neprijateljske radnje protivne državnim zakonima.

Na Jehovine svjedoke, a nastali su kao denominacija krajem 19. vijeka u SAD, još u doba SSSR-a se gledalo, čak i u poređenju s ostalim vjerskim zajednicama koje su u manjoj ili većoj mjeri bile diskriminisne, s pojačanom sumnjom za špijunažu, podrivanje komunizma i nacionalne bezbjednosti.

Jehovni svjedoci, pozivajući se na Bibliju, između ostaloga, odbijaju da služe vojsku i slave nacionalne praznike.

Prema navodima Jehovinih svedoka, protiv pripadnika ove zajednice u Ruskoj Federaciji je podnijeto 257 krivičnih postupaka, 559 muškaraca i žena optuženo je za ekstremizam, a 70 vjernika je trenutno u zatvoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR